Afbeelding
impressie datacenter Zeewolde

GroenLinks in Flevoland hoopt dat beslissing over datacenter wordt uitgesteld

· leestijd 1 minuut Politiek

FLEVOLAND - Met de mogelijke komst van het datacenter van Meta is Zeewolde landelijk nieuws geworden. In de afgelopen weken werd het onderwerp in diverse radio- en tv-programma’s uitgebreid besproken. In aanloop naar de beslissende raadsvergadering van donderdagavond 16 december hebben steeds meer politieke partijen zich hierover uitgesproken. Dat doet nu ook GroenLinks vanuit de verschillende afdelingen in Flevoland.

Steven Vrouwenvelder, namens de Provinciale Statenfractie GroenLinks, ledenraadpleging GroenLinks in Zeewolde, Jaap Steenkamer, namens GroenLinks Almere, Sjaak Kruis, namens GroenLinks Lelystad, Hylke Hekkenberg, namens GroenLinks Noordoostpolder en Paul Vermast, namens GroenLinks Dronten hopen dat de gemeenteraad pas op de plaats maakt met het nemen van de beslissing. “Als dit niet mogelijk is dan roepen we op om de komst van dit datacenter te voorkomen”, laten zij in een persbericht weten.

“De plannen voor de vestiging van het grootste datacenter van Nederland in Zeewolde zijn inmiddels vergevorderd. De gecombineerde PvdA/GroenLinks fractie van Zeewolde beslist hierover -samen met de andere fracties van de gemeenteraad- op 16 december.

In de Provinciale Staten is er eerder aangedrongen op een datacenter strategie voor Flevoland, waarbij de ecologische en energetische inpassing zwaarwegend moet zijn. We hadden graag gezien dat de beslissing over de vestiging van Meta en de wenselijkheid daarvan, wordt uitgesteld totdat deze provinciale visie er is. Daarnaast wordt er landelijk aan een strategie gewerkt, het lijkt ons verstandig daar op te wachten.”

Veel vraagtekens
Ook GroenLinks Flevoland vindt dat er nog veel onduidelijk is. “Vooral over de energielevering aan het bedrijf en de mogelijke teruglevering van restwarmte. De vraag over restwarmte leeft ook bij het Rijksvastgoedbedrijf, deels eigenaar van de grond bestemd voor het datacentrum.

Als GroenLinks zetten wij überhaupt vraagtekens bij de enorme energievraag van dit bedrijf, terwijl de energietransitie niet wil vlotten in Nederland en we in vergelijking met andere Europese landen ver achterblijven met de verduurzaming van ons land.”

GroenLinks Flevoland zegt geen tegenstander te zijn van datacenters. “Een goede infrastructuur van datacenters en ICT-bedrijven is onmisbaar in Nederland. Deze geclusterde datacenters voor lokaal/regionaal gebruik zijn juist energie-efficiënt. Dat moet de inzet zijn van een datacenter strategie.”

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00