Wethouder Egge Jan de Jonge
Wethouder Egge Jan de Jonge Zeewolde Actueel

Wethouder De Jonge strijdbaar richting finaal besluit datacenter Meta

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De spanning loopt op richting donderdagavond 16 december, als de gemeenteraad van Zeewolde in The Lux ja of nee moet zeggen tegen de mogelijke komst van het datacenter van het mediabedrijf Meta naar Zeewolde. Het onderwerp kwam vorige week eveneens ter sprake in de Provinciale Staten van Flevoland en in de Tweede Kamer in Den Haag. Projectwethouder Egge Jan de Jonge blijft vinden dat de gemeenteraad heel goed in staat is zelfstandig een besluit te nemen. Daarbij hoopt hij dat dat een positief besluit is voor de omstreden vestiging van het hyperscale datacenter.

In de Provinciale Staten van Flevoland werd vorige week unaniem een motie van treurnis over de ‘gebrekkige informatievoorziening’ van Gedeputeerde Staten over het datacenter aangenomen. In de Tweede Kamer werd in dezelfde week een oproep gedaan de besluitvorming zelfs uit te stellen. “Toen in mei 2020 het voorontwerp voor dit bestemmingsplan werd gepresenteerd, heb ik geen Kamerlid gehoord,” reageert wethouder De Jonge hierop enigszins geïrriteerd. “Verschuiven naar landelijk niveau lost ook helemaal niets op. 150 Kamerleden worden inderdaad beter betaald, maar zij zitten ook niet fulltime op dit dossier. Het is een illusie dat zij er beter een besluit over kunnen nemen.” Ondertussen is De Jonge zelf zo’n beetje 24/7 met de kwestie bezig. “Het gaat de hele dag alleen nog maar over het datacenter, ik heb mijn hele agenda verder leeg moeten maken. Dat hoort bij het onderwerp. Verontrustend vind ik echter dat er zoveel foutieve informatie naar buiten komt en dat raadsleden daarmee bij voortduring worden bestookt. Je mag van mij natuurlijk tegen zijn, maar hou je wel bij de feiten. Iedereen gaat zich momenteel zo’n beetje mengen in dit dossier. Er wordt heel veel geduwd richting het negatieve. Continu moeten er dingen worden rechtgezet.”

De Jonge is er nog steeds van overtuigd dat de komst van Meta ‘goed is voor Flevoland en goed voor Zeewolde’. “De communityprogramma’s van het bedrijf zijn een echte stap. Welke bedrijf investeert nu zoveel in de gemeente waar hij is gevestigd? Je mag het aantal werknemers dat meegenomen wordt laag vinden, maar er komt wel andersoortige werkgelegenheid mee en dat zorgt voor een trekkende kracht.” De duurzame component zit ‘m voor de Zeewolder wethouder in het gebruik kunnen maken van restwarmte door zowel Zeewolde als Harderwijk. “We hebben met het bedrijf geregeld dat de restwarmte om niet ter beschikking wordt gesteld. Meta zal daar zelf voor moeten investeren en voor ons ligt er een enorme kans eindelijk van de fossiele brandstoffen af te komen.” De Jonge is het niet eens met CU-raadslid Erik van de Beld, door het datacenter van Odense één op één te vergelijken met dat in Zeewolde. “Bij ons zijn er aanmerkelijk minder dieselgeneratoren. Verder is onze landschappelijke inpassing veel beter, deze moet voldoen aan bovenwettelijke eisen. Bij Odense staat het datacenter ook nog eens tegen de bebouwing aan. Dat is bij ons echt anders. De hallen zijn wel hetzelfde. Die kun je mooi vinden of niet. Dat mag.”

De Jonge hoopt dat hij donderdagavond 16 december groen licht krijgt de plannen voor de komst van Meta naar Zeewolde door te zetten. “Bij een democratie gaat het om een meerderheid, maar voor het draagvlak hoop ik op een zo groot mogelijke meerderheid. Wij hebben de raad zo goed mogelijk geïnformeerd. Het staat fracties uiteraard vrij tegen te stemmen. Dan hoop ik echter wel dat dat gebeurt op basis van argumenten en niet vanwege verkeerde informatie.”

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21