Afbeelding
Gemeente Zeewolde

Flevolandse natuur- en milieuorganisaties hopen dat gemeenteraad ‘pas op de plaats maakt’ mbt komst datacenter naar Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Donderdag 16 december gaat de gemeenteraad van Zeewolde een belangrijk besluit nemen over de bestemmingsplanwijziging Trekkersveld IV en de mogelijke komst van het datacenter van Meta naar Zeewolde. Flevolandse natuur- en milieuorganisaties laten weten zeer bezorgd te zijn over de komst van dit grootschalige datacenter. “Wij hebben al een aantal keren onze zorgen hierover geuit in zienswijzen en inspraakreacties”, aldus Natuur- en Milieufederatie Flevoland (NMFF) en Het Flevo-Landschap. “Omdat er nog veel zaken onduidelijk zijn hopen wij dat de gemeente pas op de plaats maakt.”  

Het ruimtegebruik in Flevoland staat onder toenemende druk. Die druk zal volgens de natuur- en milieuorganisaties in de nabije toekomst alleen maar groter worden onder invloed van klimaatontwikkelingen, de bodemdaling (die al plaatsvindt in Flevoland), verlies aan biodiversiteit, toename areaal bos en een grote druk op (transitie van) de landbouw. “Zeewolde is een groeiende kern, waarbij woon- en leefklimaat voor de inwoners van groot belang is. In deze afweging past geen datacenter van deze enorme omvang met een buitengewoon groot energieverbruik”, aldus Vera Dam van NMFF.  

“Het datacenter zal negatieve effecten hebben op het landschap, de waterkwaliteit, de biodiversiteit, en heeft veel energie nodig. Daarnaast moet er nog onderzoek gedaan worden over hoe de restwarmte duurzaam ingezet kan worden en is er geen sprake van een gesloten koelwatersysteem. Dit laatste betekent dat koelwater geloosd zal worden in de vaart, wat een negatieve impact heeft op de natuur.”

NMFF en Het Flevo-Landschap vinden het belangrijk dat in het besluit voor het vestigen van het datacenter de impact op de natuur en het landschap wordt meegenomen. “Niet alleen de gevolgen van de bouw van het datacenter zelf zijn van belang. Ook de impact op de natuur op het moment dat het datacenter in gebruik is, moet meegenomen worden in de afweging.”

De organisaties doelen hierbij onder meer op de gevolgen van lozing van koelwater in de Hoge Vaart; het feit dat er op dit moment niet voldoende onderzoek is gedaan naar hoe de restwarmte hergebruikt kan worden en het negatieve effect van stikstofdepositie en lichtvervuiling een negatief effect op een Natura-2000 gebied (Veluwe en Veluwerandmeren). Ook het feit dat er wel rekening wordt gehouden met specifieke soorten, maar niet met het ecosysteem in het algemeen en dat de impact op het landschap niet alleen lokaal zichtbaar is, maar impact heeft op de landschapskwaliteiten op regionaal niveau, vinden de natuur- en milieuorganisaties zeer zorgelijk. 

“Bovendien overstijgt dit dossier de lokale situatie”, licht Vera Dam toe. “Dit blijkt ook uit verzoeken van verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer om datacenters onder de landelijke regie te laten vallen. Daarom roepen wij de provincie Flevoland en het Rijk op verantwoordelijkheid hierin te nemen.”  

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00