Afbeelding
Impressie woontoren Van der Woerdt Architect BNA

College werkt mee aan aangepast plan voor een woontoren aan Strandweg

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZEEWOLDE - Het college van B en W heeft het besluit genomen om planologische medewerking te verlenen aan het aangepaste bouwplan voor een woontoren van vier verdiepingen aan de Strandweg 11.

Omwonenden lieten zich eerder al zeer kritisch uit over het plan een woontoren op die locatie te bouwen. Met name over de hoogte van het gebouw; 4 bouwlagen met 8 appartementen en 1 penthouse op een vijfde bouwlaag. Daarmee zou het plan in strijd zijn met het bestemmingsplan, dat maximaal 3 bouwlagen toestaat. Daarop heeft de ontwikkelaar een aangepast plan voorgelegd. Maar ondanks diverse aanpassingen – waaronder het laten vervallen van het penthouse op de vijfde verdieping – is er geen overeenstemming bereikt met de direct-omwonenden; zij zeggen geen overschrijding van het bestemmingsplan te accepteren.

Aanpassing niet aantrekkelijk
Het bouwplan is volgens het college ‘een kwaliteitsimpuls voor het centrum – en havengebied’. “Met dit project wordt de bovenkant van de markt bediend. Dit unieke segment is in het centrumgebied niet (sterk) vertegenwoordigd en het project levert dus ook een bijdrage aan een gedifferentieerd woningaanbod.” Het college ziet het bouwen binnen de kaders van het bestemmingsplan, dus een lager gebouw (3 verdiepingen), niet als een aantrekkelijk alternatief. Het zou verregaande consequenties hebben voor het kwaliteitsniveau. Want er zouden dan meer woningen per verdieping moeten komen met een eigen balkon, dat brengt vermindering van de privacy voor omwonenden met zich mee, en er zou in plaats van ondergronds, rond het gebouw geparkeerd moeten worden door de bewoners.

Het aangepaste bouwplan voorziet in een woongebouw in vier bouwlagen. De direct-omwonenden blijven tegenstander van het plan. Ook niet alle wethouders zijn het ermee eens; zo heeft wethouder Scheffer niet ingestemd met het plan omdat er naar zijn mening onvoldoende draagvlak voor de plannen is ontstaan.

De welstandscommissie moet de architectonische uitwerking van het gebouw nog beoordelen, maar heeft op 4 februari 2022 positief geadviseerd. Ook komen de plannen nog ter inzage te liggen. Dan kunnen er zes weken lang zienswijzen worden ingediend.
Als de omgevingsvergunning eenmaal verleend is kunnen belanghebbenden ook nog in beroep bij de rechtbank en eventueel in hoger beroep bij de Raad van State.