Egge Jan de Jonge (CDA) in debat met Sam Sterk (D66) over studieschuld
Egge Jan de Jonge (CDA) in debat met Sam Sterk (D66) over studieschuld Zeewolde Actueel

Jongerendebat met weinig… jongeren

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE — Het was aangekondigd als ‘Flevolands Verkiezingsdebat voor Jongeren’. Woensdagavond 2 maart was het zover: Theater The Lux vormde letterlijk het toneel voor ‘versie Zeewolde’ van het debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, door zes vertegenwoordigers van de deelnemende partijen. Wie vuurwerk had verwacht, nee, echt vurig werd het niet.

De deelnemende partijen hadden de volgende personen afgevaardigd: Tom Zonneveld (Leefbaar Zeewolde), Martijn Wortman (VVD), Femke van Wijk (ChristenUnie), Sam Sterk (D66), Egge Jan de Jonge (CDA) en Henk Parisius (Actief Zeewolde). Onder leiding van Stan Stokvis, die een en ander vlot aan elkaar babbelde, werden achtereenvolgens zes stellingen geponeerd en geprojecteerd. Dat de jongerenparagraaf daarin een terugkerend thema vormde spreekt voor zich. Zoals bijvoorbeeld: “Om Zeewolde leuk te houden en aantrekkelijker te maken voor jongeren, zal ons dorp flink moeten groeien.” VVD en Actief Zeewolde hoefden daarover niet echt in debat, Leefbaar Zeewolde ziet dat duidelijk anders. 

Telkens nadat een stelling door twee speciaal daarvoor aangewezen partijvertegenwoordigers was bediscussieerd, werd het publiek gelegenheid gegeven tot het stellen van vragen. Een vraag kreeg als inleiding: “Ik behoor weliswaar niet tot de doelgroep, maar…”, en dat was tekenend voor de situatie. Het gehalte 50-plus in de zaal was opmerkelijk groot, terwijl 40-min vrijwel alleen leek vertegenwoordigd door de debaters in die leeftijdscategorie. Dat leidde tot discussie over de vraag hoe je nu in vredesnaam jeugd en jongeren écht politiek bewust zou kunnen maken, en zou kunnen interesseren voor de dorpse problematiek. En wel zodanig dat de gang naar de stembus daarop een logisch vervolg is. 

Schoorvoetend moesten de partijen erkennen dat op het punt van vruchtbare communicatie met de doelgroep de boot behoorlijk is gemist, en dat de boodschap daar niet echt wil overkomen. Egge Jan de Jonge verwoordde het voor allen: “We moeten daadwerkelijk met ze in gesprek, en dat is er nog te weinig van gekomen.” De partijen hebben nog tot 16 maart om de categorie 18-plus naar de stembus te praten.