Weer op weg!
Weer op weg! Grow Track

Grow Track helpt jongeren op weg, door inzet Coaddy’s

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE – Problematiek onder jongeren neemt toe, niet in de laatste plaats vanwege corona en dat gaat ook de gemeente Zeewolde niet voorbij. Als reactie op een hulpvraag die door de reguliere zorg niet kon worden opgepakt, heeft een groep enthousiaste vrijwilligers in 2018 Grow Track opgericht. Het doel was invulling te geven aan hulpvragen van jongeren door gebruik te maken van coaddy: een coach en buddy tegelijk.

Op de vraag of er inmiddels niet meer instanties zich over dit vraagstuk buigen, antwoorden bestuurder Antoinette Moraal en coaddy Rola Otten bevestigend. “Dat klopt, maar wij merken dat de werkwijze die wij voor de hulpverlening hebben gekozen écht werkt voor een speciale doelgroep, jongeren die normaal gesproken niet zo snel om hulp zouden vragen, maar wel graag gezien en gehoord willen worden met hun probleem. We willen een luisterend oor zijn, zonder waardeoordeel.”

Antoinette Moraal is al jarenlang coach en weet uit ervaring hoe belangrijk het voor tieners is om iemand te hebben bij wie je terecht kan. “Vraag je bijvoorbeeld aan generatiegenoten welke mensen belangrijk voor je zijn geweest in je tienertijd, dan blijkt dat vaak niet in eerste instantie een ouder te zijn, maar juist iemand die iets verder weg staat. In mijn geval was het in mijn tienertijd, een buurvrouw die zag dat er iets niet helemaal lekker liep en me uitnodigde voor een kop thee. Ik ondervond zelf hoe belangrijk en waardevol het dan is dat je gezien wordt en dat er iemand is die met je meeloopt en meedenkt over de vraag hoe je weer verder kunt.”

Dat meelopen heeft Grow Track in z’n aanpak letterlijk genomen. Rola Otten: “Wandelend een gesprek aangaan, dat werkt fijn. Samen wandelen is niet confronterend, je hoeft niet iemand aan te kijken om toch gehoord te worden. En Zeewolde is natuurlijk bij uitstek geschikt om zo’n wandeling met een coaddy te gaan maken: strand, natuur, je kunt alle kanten op!”

Antoinette Moraal benadrukt, dat de samenwerking met de gemeente Zeewolde, de GGZ en Sport & Cultuur Zeewolde effectief verloopt. “Dat is prettig én noodzakelijk, om in gevallen waarin dat nodig is te kunnen doorverwijzen naar een ander traject. Kijk, een probleem begint nooit groot. Wij willen er in die fase al zijn, aandacht geven, preventief te werk gaan, juist om te voorkomen dat een probleem ernstige vormen aanneemt. Dat lukt meestal, gelukkig, maar een ander vervolg moet wel voorhanden zijn.”

Voor de doelgroep, jongeren van 12 tot 22 jaar, heeft Grow Track een aantrekkelijke flyer samengesteld, met de titel “Zit je met iets?”. Meteen volgt het antwoord: “We luisteren graag naar je en helpen je op weg.” Dat raakt de kern: niet alleen met je probleem blijven lopen! “Een coaddy van Grow Track laat je al wandelend nét even scherper nadenken over jezelf en helpt je stappen te zetten die je alleen misschien niet zou nemen.”

Aanmelden bij Grow Track is gratis en gemakkelijk, én je kunt er snel terecht. Check www.growtrack.nl en social media.

Coaddy's helpen
Luisteren en helpen
Op weg!