Afbeelding
Zeewolde Actueel

Winnaars en verliezers reageren op verkiezingsuitslag

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Martijn Wortman (VVD), Wibe Sierksma (D66), Gert-Jan Ransijn (JA21), Koos Hopster (CDA) en Jan Klop (PvdA) reageren op de verkiezingsuitslag van woensdag 17 maart. 

Veel vertrouwen

Martijn Wortman zat in het provinciale campagneteam van de VVD. “Ik was ontzettend blij met de zetelwinst”, aldus de jeugdige Zeewoldenaar, die woensdagavond met andere vertegenwoordigers van jongerenorganisatie JOVD via Zoom naar de exitpolls zat te kijken. “Er is veel vertrouwen dat de VVD ons land uit de crisis kan sturen en daarna kan helpen bij het opbouwen van ons land. Maar daar moeten wij zelf natuurlijk ook wat voor doen. We zullen ons moeten laten testen en vaccineren, en vervolgens onze handen uit de mouwen steken.” Het stemt Wortman vrolijk dat er een nieuw geluid ontstaat in Den Haag. “Dat komt ook door de frisse blik van Volt, de partij die mijn generatie sterk vertegenwoordigt met ambitieuze idealen op het gebied van Europees beleid. Ik denk dat een intensievere samenwerking met Europese landen in de toekomst een belangrijke rol gaat spelen.”

Eigen weg

Wibe Sierksma (D66-raadslid) denkt dat zijn partij de winst mede te danken had aan een sterke campagne. “Niet telkens de pijlen gericht om andere partijen, maar gewoon de eigen weg inslaan én vasthouden.” Sierksma vindt dat de D66-ministers en -staatssecretarissen het ‘zo slecht nog niet’ hebben gedaan de afgelopen regeerperiode. “Koolmees heeft bijvoorbeeld toch echt wel wat bereikt met het pensioenoverleg en Pia Dijkstra timmerde ook flink aan de weg. Dat Menno Snel moest opstappen vond ik onterecht. Hij is een kundige man en de problemen met de toeslagenwet ontstonden al in de vorige kabinetsperiode onder Wiebes. Maar helaas, politiek verantwoordelijk was Snel wel.”

Rechtse meerderheid

Gert-Jan Ransijn, fractievoorzitter van JA21 in de Provinciale Staten van Flevoland, is eveneens heel blij met de uitslag van afgelopen week. “Drie maanden geleden bestond onze partij nog niet en nu zitten we al heel dicht tegen vier Kamerzetels aan”, aldus de plaatselijke ingenieur. “In Zeewolde heeft bijna 4 procent op ons gestemd. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde.” Ransijn hoopt dat Rutte ‘over rechts gaat regeren’. “En of we nou wel of niet in het kabinet zitten, de meerderheid van de Kamer is rechts. Daarom is JA21 nu al bezig met wetsvoorstellen op het gebied van immigratie, terugdringen van de geld-, ruimte- en natuurverspilling aan verkeerde energietechnologie en een kritisch Europabeleid.”

Weinig diepgang

Tegenover winnaars staan verliezers. Koos Hopster, ex-raadslid en ex-Statenlid, kan maar moeilijk leven met het zetelverlies van het CDA. “In de huidige TV-democratie gaan er veel vluchtige beelden voorbij”, probeert de christendemocraat een verklaring te vinden. “Er is nauwelijks ruimte voor diepgang. Meer show dan inhoud. Het CDA heeft ook een aantal minder populaire, maar realistische thema’s naar voren gebracht, zo verkorting van de WW, een eigen bijdrage bij het bezoek aan de huisartsenpost en noodzakelijke bezuinigingen. Lastig om in een TV-debat uit te leggen.” De andere partijen waren er volgens Hopster als de kippen bij om dit er bij lijsttrekker Wopke Hoekstra in te wrijven. “Daarnaast zijn er ook wel wat foutjes gemaakt, die dan ook prompt de voorpagina’s halen.”

Confrontatie mijden

Jan Klop (PvdA) reageert gelaten op de dramatische verkiezingsuitslag van de linkse partijen. SP en GroenLinks verloren fors en zijn eigen partij bleef in het dal waar ze vier jaar geleden in was beland. “Het is alsof veel kiezers de confrontatie met de grote problemen van onze tijd niet willen aangaan”, meent het PvdA-raadslid. “Klimaatprobleem, energieprobleem, onvoldoende woningen, onbetaalbare huren, steeds meer armoede, werkende mensen die niet meer rond kunnen komen, overheidswillekeur, problemen in het onderwijs en de zorg, noem maar op. Het waren en het blijven de thema’s van links. Dat zal ook na deze electorale tegenslag zo blijven. Hoe klein in aantal op dit moment, de linkse partijen blijven zich keihard inzetten voor de bestaanszekerheid van gewone mensen.”