Erik van de Beld
Erik van de Beld Zeewolde Actueel

Na zeven maanden is Erik van de Beld verlost van donkere wolk boven zich

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Het BING-rapport, waarbij het besluitvormingstraject met betrekking tot het zonnepanelenpark Zonnewoud onder de loep werd genomen, pleitte raadslid Erik van de Beld (ChristenUnie) onlangs vrij van integriteitsschending en belangenverstrengeling. Wel werd zijn gedrag hier en daar ‘onhandig’ genoemd, daar waar burgemeester Gerrit Jan Gorter in augustus van ‘niet zorgvuldig’ sprak. Van de Beld is opgelucht dat het allemaal achter de rug is, maar hij vindt wel dat de verhoudingen in de gemeenteraad een knauw hebben gekregen. 

Zeilen

Het was juli vorig jaar, Erik van de Beld weet het nog goed. “We stonden op het punt op vakantie te gaan”, begint het CU-raadslid zijn verhaal. “Met ons gezin zouden we gaan zeilen op de Noordzee. We zijn echte watersportliefhebbers en waren er helemaal klaar voor. Werd ik gebeld of ik bij de burgemeester wilde komen.” Op het gemeentehuis trof Van de Beld behalve burgemeester Gorter ook raadsgriffier Liesbeth van Heezik. “Ik hoorde wat er aan de hand was. Rob Smeets van Zeewolde Liberaal had een melding gedaan van integriteitsschending en belangenverstrengeling. Het was alsof de grond onder mijn voeten werd weggeslagen. Ik wist echt niet wat ik hoorde.” 

Het zeilen op de Noordzee ging wel door, maar Van de Beld en zijn gezin waren er met hun gedachten niet echt bij. Toch twijfelde het raadslid ook in die periode niet aan zichzelf. “De kwestie speelde anderhalf jaar ervoor, ik moest goed nadenken wat er zich toen allemaal afspeelde. Ik was lid van een klankbordgroep. Nu ben ik voor mijn werk vaak bij aanbestedingsprocedures betrokken en deze ging uiteindelijk zelfs helemaal niet door. Voor mij was vervallen vervallen en ik heb er dan ook nooit bij stilgestaan dat dit als een dubbele pet zou kunnen worden gezien. Kijk, als ik Staatsbosbeheer had aangeraden om dat specifieke stukje grond te gebruiken voor het Zonnewoud – of omgekeerd natuurlijk –, dán was er sprake geweest van beïnvloeding.”

Kleinst mogelijk verschil

Eind mei 2020 ging de gemeenteraad met de kleinst mogelijke meerderheid (tien stemmen voor, negen tegen) akkoord met een ‘verklaring van geen bezwaar’ tegen de komst van het Zonnewoud in de kop van het Horsterwold. Vóór waren de fracties van VVD, ChristenUnie, D66 en PvdA/GroenLinks, de andere fracties waren tegen. Van de Beld haalt zijn schouders erover op. “Als het CDA bijvoorbeeld met ons had meegestemd, was de stemmenverhouding twaalf-zeven zijn geweest en zou er geen haan naar hebben gekraaid. Ik geloof ook niet dat de melding bedoeld was om te kijken of ik wel integer was, maar om de beslissing terug te draaien. Zo heb ik dat ervaren en dat gevoel heb ik nog steeds.” Woensdagavond 2 september besprak de gemeenteraad het onderzoek dat burgemeester Gorter had verricht naar aanleiding van de melding van Smeets. De raad vond dit niet voldoende, waarna het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) werd ingeschakeld voor een uitgebreider onderzoek. Tevens werd er opnieuw gestemd over de verklaring van geen bezwaar. PvdA/GroenLinks trok haar stem vóór in, waarna de meerderheid in de raad wegviel. Van de Beld kan zich er nog altijd over opwinden. “Er zouden ernstige feiten hebben plaatsgevonden. Oké, dat ik bij het onderwerp woordvoerder van de ChristenUnie was geweest was qua beeldvorming niet handig, maar zowel de burgemeester als BING hebben aangegeven dat dat niet van invloed is geweest op het besluitvormingsproces.”

Zwaar offer

Met Rob Smeets heeft Van de Beld intussen alweer een kopje koffie gedronken. Het CU-raadslid heeft geen hard feelings. “Nee, ik ben niet boos op Rob. Ik zit alleen heel anders in elkaar. Ik kijk positief naar mensen, al zullen sommigen dat wellicht naïef noemen. Bij Rob moet je zijn vertrouwen winnen. Dat maakt het verschil. Vanuit zijn gezichtspunt kan ik mij zijn handelswijze ook wel voorstellen. En dan zie je ergens misschien een complot, maar dat was er helemaal niet. Ik zou het anders hebben gedaan, ik zou met hoor en wederhoor zijn begonnen.” Meer moeite heeft Van de Beld met de ‘koerswijziging’ van PvdA/GroenLinks. “Ik begrijp er nog steeds niets van. Ik trok al die tijd samen op met Els van Lopik (toenmalig PvdA/GroenLinks-raadslid, red.), samen bezochten we verschillende congressen. Beiden stonden we voor duurzaamheid. Maar ineens draaide het om. Waar BING spreekt over onhandigheid, waren het voor PvdA/GroenLinks plotseling ernstige feiten. Ik kan daar écht niet bij.” 

Van de Beld is blij dat hij na zeven maanden het boek eindelijk kan sluiten. “Ik sliep over het algemeen goed, maar toen het BING-rapport verscheen voelde dat toch als een enorme opluchting. Meer dan een half jaar was het als een donkere wolk boven me blijven hangen.” Het CU-raadslid wil zich geen winnaar of verliezer noemen. “Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers. Ik wil dit niet nóg een keer meemaken. Ik snap heus wel dat je als raadslid geen applaus moet verwachten, maar ik heb dit al met al als een heel zwaar offer ervaren.”