Niko Koffeman
Niko Koffeman Parlement.com

Motie ‘Koffeman’ roept minister op datacenter te stoppen

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE - De Eerste Kamer nam dinsdag 22 maart een motie van de Partij voor de Dieren, PVV, SP, JA21 en 50Plus aan, waarin minister Hugo de Jonge werd opgeroepen ‘alles op alles te zetten’ de bouw van het datacenter van Meta van tafel te krijgen. 

Initiatiefnemer van de motie was senator Niko Koffeman (PvdD). Hij was dinsdagavond 21 maart bij het programma Zeewolde Kiest van de Lokale Omroep Zeewolde in de uitzending. 

Van uitstel naar afstel

In december reeds nam de Eerste Kamer een motie aan, waarin het kabinet werden opgeroepen (voorlopig) geen grond te verkopen aan Meta. Volgens Koffeman was dit omdat de senatoren zulke grote datacenters helemaal niet zagen zitten, maar ook vanwege ‘de sneaky manier’ waarop het plan in kwestie werd gelanceerd. “Eerste heette het Poldernetworks, daarna moest Facebook haar naam veranderen in Meta. De enorme oppervlakte en de veel te grote gebouwen waren gewoon krankzinnig. Er werd beloofd dat de restwarmte kon worden gebruikt, maar dat bleken gewoon smoesjes te zijn, doekjes voor het bloeden. Het was gewoon niet waar te maken.” 

In de motie van 22 maart van Koffeman c.s. werd tegen het kabinet gezegd dat zij de mogelijkheid heeft bestemmingsplannen te schorsen of te vernietigen. “Zolang er geen landelijke omgevingsvisie is gemaakt, waaruit blijkt waar datacenters eventueel wel welkom zijn, willen we gewoon niet dat Zeewolde daarvan uitgezonderd is. We willen dus dat dat datacenter voorlopig niet in gang wordt gezet.” 

Een grote meerderheid van de Eerste Kamer steunde de ingediende motie dinsdagmiddag. Ook de regeringspartijen D66 en ChristenUnie deden daarbij mee, VVD en CDA echter niet. Volgens Koffeman was het weliswaar ‘uitstel’, maar eigenlijk ook al bedoeld als ‘afstel’. “We willen geen datacenter in Zeewolde en al helemaal niet van die omvang. Er zijn talloze manieren om dat nog te stoppen. Door deze motie kan de ontwikkeling in ieder geval voorlopig stil worden gelegd.” 

Een andere, heel duidelijke ontwikkeling was voor Koffeman de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Zeewolde. “Er is in Zeewolde een enorme verandering opgetreden bij de verkiezingen. De nieuwe gemeenteraad van Zeewolde heeft met een 2/3 meerderheid tot de Eerste Kamer gewend en tegen alle fracties gezegd: steun die motie alstublieft. Het kabinet werd als het ware te hulp geroepen. Zij heeft de mogelijkheid een bestemmingsplan te vernietigen of te schorsen, maar is daar altijd heel terughoudend in. Men wil niet ingrijpen in de lokale autonomie. Door de verkiezingsuitslag hoeft het kabinet die terughoudendheid niet meer aan de dag te leggen.”

Afrekening

Koffeman noemt de verkiezingsuitslag van Zeewolde een ‘heel feestelijk signaal’. “De inwoners rekenden af met bestuurders die stiekem achter hun rug om probeerden het datacenter te realiseren. De oude gemeenteraad van Zeewolde en het oude college hadden nog snel geprobeerd de komst van het datacenter mogelijk te maken. Facebook is de grond veel te goedkoop aangeboden, de vorige minister heeft tegen de zin van z’n topambtenaren Facebook al vast een aansluiting op het net gegeven. Dat kan helemaal niet, want dat net is overbelast. Ze traden de regels met voeten. Eindelijk is er een meerderheid in de raad die daarmee afrekent. Daar ben ik heel erg blij mee. De raad hoeft zich dan ook niet meer overdonderd te voelen door de stiekeme manier waarop de burgemeester en de commissaris van de koning gemene zaak met Facebook hebben gemaakt.” 

Verhalen over werkgelegenheid bij en restwarmte van het datacenter noemt Koffeman ‘sprookjes’. “Het waren allemaal verhalen voor de bühne. Zeewolde is gewoon door haar eigen gemeentebestuur in de uitverkoop gedaan. Dat is afgestraft door de kiezer. Bij alle raadsverkiezingen in Nederland was er maar één gemeente waar zo’n duidelijk punt was. Dit was gewoon een referendum over het datacenter. De bevolking heeft er massaal nee tegen gezegd. Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie hebben hun nek uitgestoken. En dat is beloond door de kiezer. Iedereen die daaromheen staat kan daar alleen maar met trots naar kijken.”