Afbeelding
impressie datacenter Zeewolde

Minister De Jonge: ā€˜Nederland eigenlijk te klein voor die hele grote datacentersā€™

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE - Door de grote winst die de partijen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie als tegenstanders van het hyperscale datacentrum bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben behaald, was Zeewolde vanavond weer even onderwerp in het NOS journaal, met als opening de zin: ā€˜Het doek lijkt te vallen voor megadatacenter Zeewoldeā€™. Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gaf in de uitzending toe van het megadatacenter af te willen. ā€œIk denk eigenlijk dat Nederland te klein is voor die hele grote datacenters.ā€

Ook Tom Zonneveld, lijsttrekker van Leefbaar Zeewolde, kwam aan het woord. Hij gaf aan de winst van zijn partij (10 zetels van de 19 zetels) toe te schrijven aan hun standpunt over het datacenter. ā€œWij gaan alle middelen gebruiken om de komst van het datacenter tegen te houdenā€, liet hij in het NOS Journaal weten.

Met het goedkeuren van het bestemmingsplan is het in principe uit handen van de gemeenteraad. ā€œMaar dat betekent niet dat de raad ook is uitgespeeldā€, stelt Zonneveld. Hij wijst er onder meer op dat er ook gesproken kan worden met de provincie en het waterschap, die nog vergunningen moeten afgeven.

Minister wil in gesprek met gemeente
Officieel is het nu aan het Rijksvastgoedbedrijf om te oordelen of het een stuk grond, dat nodig is voor de bouw van het datacenter, wil verkopen aan de gemeente. Voor de verkoop zijn eisen opgesteld, Zeewolde heeft vorige week documenten ingeleverd met uitleg over hoe het denkt aan die eisen te kunnen voldoen. Minister De Jonge zei vrijdag na afloop van de ministerraad over een aantal weken in gesprek te willen gaan met gemeente Zeewolde over wat de volgende stap zou kunnen zijn. ā€œHet datacenter in nog geen gelopen race.ā€

Vandaag nog diende de ChristenUnie Zeewolde een spoedverzoek in bij de Eerste Kamer. Daarin vraagt zij de regering om op 22 maart ā€˜haar publiekrechtelijke bevoegdheden aan te wenden om de uitvoering van het bestemmingsplan, dat in een vestiging van een hyperscale datacenter in Zeewolde voorziet, op te schortenā€™. ā€œAlles in de hoop het datacenter tegen te kunnen houdenā€, zegt lijsttrekker Tamara Baas.

Volgens de NOS zegt Meta ā€˜kennis te hebben genomen van de verkiezingsuitslagā€™ en dat ze de gesprekken met de betrokken partijen wil voortzetten.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30