Afbeelding
impressie datacenter Zeewolde

Leefbaar Zeewolde vraagt om inzicht in antwoorden van college aan RijksVastgoed inzake het datacenter

· leestijd 1 minuut Politiek

ZEEWOLDE – Leefbaar Zeewolde laat weten dat de vragen uit de brief van het RijksVastgoedbedrijf (RVB) van 10 augustus 2021, met betrekking tot de mogelijke komst van het Hyperscale datacenter van Meta/Facebook, vorige week door het college van Zeewolde zijn beantwoord. 

“De beantwoording staat in het kabinetsverslag. Dat is niet openbaar voor inwoners inzichtelijk”, aldus Leefbaar, “raadsleden hebben ten alle tijde recht op inzage in alle stukken, maar het verzoek van één van onze raadsleden om de stukken in te zien, is echter geweigerd. Als reden voor de weigering werd het ‘openbaar belang’ opgevoerd.” De lokale politieke partij vraagt zich af ‘wat de inwoners en raadleden niet mogen weten, nu de antwoorden op de vragen over datacenter ‘geheim’ zijn.” 

“Pas nadat de minister een antwoord heeft gegeven zullen de stukken openbaar gemaakt worden”, zegt Leefbaar in haar persbericht, “en mogen u en onze raadsleden kennis nemen van de antwoorden van het college.”

Leefbaar spreekt over een ‘schandalige’ werkwijze. “Op deze wijze wordt raadsleden de mogelijkheid om haar controlerende taak uit te oefenen ontnomen, het belangrijkste principe van een democratische gemeenteraad”

Leefbaar geeft aan na te denken over verder te ondernemen stappen om toch inzicht in deze stukken te krijgen. “Wij willen weten wat het college aan het Rijksvastgoedbedrijf en dus de minister heeft geschreven.” 

Vertrouwelijke informatie

In een reactie zegt de gemeente dat Leefbaar Zeewolde hiermee vertrouwelijke informatie openbaar heeft gemaakt. “Raadsleden zijn gebonden aan de beslotenheid die ligt op de kabinetsbesluiten. Zij mogen deze informatie niet delen met niet-raadsleden. De beslotenheid is hier dus duidelijk niet in acht genomen.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft het college ‘ten allen tijde het recht om vertrouwelijkheid op adviezen te leggen, als dat in het algemeen belang nodig wordt geacht’.  “Raadsleden mogen deze stukken vaak wel inzien, bij de griffie, waar ze ter inzage worden gelegd. Dinsdag is in het college besloten welke stukken (van de kabinetslijst) ter inzage zijn voor de raadsleden. Deze zijn conform de normale procedure ter inzage gelegd voor de raadsleden.”