Afbeelding
Foto: Eigen foto

Nieuw in de raad (9): Betty van den Braber (Leefbaar Zeewolde)

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart en de collegevorming daarna werd de gemeenteraad voor zo’n beetje twee-derde ververst. Een aantal nieuwelingen is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 9: Betty van den Braber (Leefbaar Zeewolde). 

Schoonheidssalon

Samen met haar man Frank woont Betty van den Braber-van Ziel (62) sinds 1990 in Zeewolde. De twee kinderen, dochter Marlous van 32 en zoon Luke van 29, zijn allebei de deur inmiddels uit. Naast moeder mag Betty zich sinds acht maanden oma noemen. Ze heeft met een schoonheidssalon al sinds 1991 een eigen bedrijf in Zeewolde. “Dat heb ik altijd met ontzettend veel plezier gedaan”, licht ze een tipje van de sluier op. “Het is gewoon heel leuk werk! Maar daarnaast doe ik veel andere werkzaamheden in het vak. Ik neem bijvoorbeeld ook praktijkexamens af en ik zit in een aantal werkgroepen. Het is dus niet alleen behandelen, ik probeer het geheel wat breder te houden.”

Betty’s vader was al politiek geïnteresseerd en zijn dochter praat daar nog altijd vol compassie over. “Ik weet nog goed dat wij als kinderen voor het eerst mochten stemmen. Vader wilde pas vertellen wat hij had gestemd op het moment dat wij dat hadden gedaan. Zo wilde hij ons niet beïnvloeden. Wij moesten ons eerst verdiepen in wat wij belangrijk vonden. Dat vond ik wel heel bijzonder aan mijn vader. Als arbeider was hij wat meer georiënteerd op de PvdA, mijn moeder was bij het stemmen wat wisselender. Ik vind het wel heel goed hoe zij hun kinderen zelf hun keuzes lieten maken, dat is voor onze ontwikkeling zeker belangrijk geweest.”

Bos koesteren

Betty en Frank wonen al vele jaren in Horsterveld, maar startten in 1990 aan de Dasseburcht in Zeewolde-Zuid. Dat heeft er zeker mee te maken dat Betty in 1997 met de politiek in aanraking kwam. “Ik hoorde van de plannen om te bouwen in het bos. Ik vond dat ongelooflijk zonde. Ik reed in die tijd al paard in het bos en genoot daar met volle teugen van. Ik heb mij destijds daarom direct aangemeld bij de toenmalige actiegroep Leefbaar Zeewolde.” Dat de Vissenbuurt net als het G-gebied oorspronkelijk bos was, doet Betty niet van mening veranderen. “Ik heb die wijk ook zien ontwikkelen, maar vond dat toen ook al heel jammer. En kijk, als wij nu niet voldoende ruimte zouden hebben, dan werd het een ander verhaal. We hebben nog zoveel ruimte rondom Zeewolde, waar woningbouw beter op z’n plaats zou zijn. Zeker in deze tijd vind ik het echt niet kunnen om daar een bos voor op te offeren. Ook in coronatijd liep ik menigmaal door het G-gebied. Laten we dat bos alsjeblieft blijven koesteren!”

Tweede keer

Van 2010 tot 2014 was Betty eerder raadslid namens Leefbaar Zeewolde. “En daarvoor draaide ik als burger al mee in verschillende raadscommissies. De raad van twaalf jaar geleden kun je haast niet meer vergelijken met die van nu. Van toen zijn eigenlijk alleen Ben Sonneveld en Theun Schaaf van Leefbaar Zeewolde en Yvonne van Bruggen, die toen nog van PvdA/GroenLinks was, over. Het waren destijds heel andere mensen en de zetelverdeling eveneens. Heel positief aan de huidige raad vind ik dat er zoveel jonge mensen in zitten.” Betty had sowieso niet verwacht dat ze nog eens zou terugkeren in de gemeenteraad. “Ik stond op plek nummer acht en stond dus niet bij de bovenste plaatsen. Zo’n grote zetelwinst als wij hadden (van vijf naar tien, red.), had ik beslist niet verwacht. Maar het is wat het is en ik vind het hartstikke leuk om mee te denken en mee te doen. Ik vind het telkens weer leuk om al die verschillende meningen en onderbouwingen te horen.” Betty’s aandachtsgebieden in de raad zijn financiën en participatie. “Momenteel werken we aan een nota over participatie. We hebben daar een speciale werkgroep voor. Het is een hele klus om dat goed uit te zoeken en vorm te geven, maar het is tevens heel uitdagend en leerzaam.”