Afbeelding
Foto: Eigen foto

Nieuw in de raad (4): Samee Sabur (D66)

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart en de collegevorming daarna werd de gemeenteraad voor zo’n beetje twee-derde ververst. Een aantal nieuwelingen is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 4: Samee Sabur (D66). 

Samee Sabur werd op 9 oktober 1990 geboren in het Afghaanse Kunduz. Hij woonde er de eerste zes à zeven jaar van zijn leven. Het is een tijd die hij zich nog goed herinnert. “Aanslagen, doden, honger, ik kwam met allerlei zaken in aanraking die me altijd zijn bij gebleven. Op een gegeven moment zijn we gevlucht, omdat we niet veilig meer waren in ons eigen land”, begint Samee zijn indrukwekkende verhaal. Het werd een lange reis, Samee weet de route nog goed. “Van Afghanistan naar Pakistan, van Pakistan naar Oezbekistan, en vervolgens naar Oekraïne, waar we ook nog gewoond hebben, Roemenië, Frankrijk en uiteindelijk Nederland.” Dat laatste was ook het doel, want vader woonde hier al. “Hij was eerder gevlucht, we gingen hem achterna. Je kon alleen niet rechtstreeks vliegen, het moest via-via.” 

Advocaat

De eerste drie jaar in Nederland woonde Samee in Groningen. Daar ging hij ook naar de basisschool. “Ik was al tien en leerde voor het eerst lezen en schrijven. Ik zat weliswaar tussen allemaal bovenbouwkinderen, maar moest op mijn eigen niveau werken.” In Zeewolde hadden de Saburs al familie wonen en in 2003 kregen zij er ook een huis. “Ondertussen kreeg ik het allerlaagste schooladvies wat er maar mogelijk was: praktijkonderwijs op De Drempel in Harderwijk, de tegenwoordige Mijn School.” De schoolcarrière van de jonge Afghaanse medelander is bewonderenswaardig te noemen. “Na het praktijkonderwijs heb ik MBO-1 gedaan en daarna MBO-2, MBO-4, HBO, bachelor en twee masters op de universiteit. Ik heb uiteindelijk rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en ben daarna jurist geworden.” De kers op de taart volgt op 25 november a.s. “Dan word ik beëdigd als advocaat”, aldus de trotse Samee.

Democratie

Intussen was Samee zich ook voor politiek gaan interesseren. Oorspronkelijk had hij een voorkeur voor de SP, maar deze partij vond hij te veel anti-EU, reden waarom hij bij D66 uitkwam. “D66 is een middenpartij, maar wel progressief en men heeft de democratie er hoog in het vaandel”, legt Samee uit. Gevraagd naar de redenen waar de politieke interesse vandaan komt, hoeft de aangesprokene niet lang na te denken. “Dat komt zeker door mijn achtergrond, door wat ik daarbij allemaal heb meegemaakt en door de wijze waarop ik in Nederland ben opgevangen. Het idee dat je iets kunt doen voor mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen opkomen.” 

Toen Wenda Westerhuis zich na de voor haar teleurstellende verkiezingsuitslag terugtrok, kwam de zetel van D66 zomaar bij Samee terecht. Liever had hij er samen met Wenda gezeten, dat hij de ene zetel echter in mocht nemen, betekende veel voor hem. “Om mij heen zitten allemaal witte mensen. Alleen dat ik daar zit al, zegt veel voor me. Eigenlijk is mijn taak al vervuld door er te zitten. Ik hoop een voorbeeld te zijn voor anderen en hen te enthousiasmeren de kansen te pakken op het moment dat ze voorbijkomen.”

Samee heeft een steunfractie om zich heen, maar fungeert in de raad als eenmansfractie. “Het scheelt dat ik Staats- en bestuursrecht heb gestudeerd. Ik kan veel stukken heel snel voor mezelf scannen, maar het blijft ingewikkeld om het in je eentje te doen. Ik hoop mensen te laten zien hoe belangrijk politiek eigenlijk is en de besluiten die er worden genomen. Kijk naar het G-gebied. Dat wordt nu een ontmoetingsbos en daar komt dus geen woningbouw. Zonde.” 

Ondertussen vergeet Samee Afghanistan niet. “Ik kom er vandaan en het blijft altijd in m’n achterhoofd. Als het zou kunnen zou ik vandaag het vliegtuig pakken om te zien hoe het er is. Ik snap ook wel dat dat nu niet kan, maar hoop de reis ooit nog eens te maken.”