Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Nieuw in de raad (1): Martijn Wortman (VVD)

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart kreeg de gemeenteraad enige nieuwe leden. Een aantal ervan is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 1: Martijn Wortman (VVD). 

Een geboren en getogen Zeewoldenaar in de plaatselijke gemeenteraad, dat was nog niet eerder gebeurd. Na de laatste verkiezingen waren het er ineens twee: Martijn Wortman (VVD) en Femke van Wijk (ChristenUnie). Laatstgenoemde komt later nog aan het woord, deze week staat Martijn (26) centraal. “Dat wij de eerste Zeewoldenaren zijn die op deze manier in de gemeenteraad komen, vind ik wel tof”, steekt de jonge VVD’er van wal. “Ik vind het echt gaaf dat ik dit mag doen in mijn eigen dorp en zodoende mijn steentje kan bijdragen.” 

De verkiezingsuitslag van 16 maart riep dubbele gevoelens op bij Martijn. Als campagneleider had hij op meer zetels gehoopt dan de huidige twee. ’s Nachts om twee uur kreeg hij van VVD-fractievoorzitter Angela Huckriede door dat hijzelf met voorkeurstemmen in de raad kwam en daar was hij toch ook wel weer blij mee. “Natuurlijk reken ik me het zetelverlies aan. Ik vond dat we een goed verhaal hadden en dan verlies je een zetel… Bij de verkiezingen ging het jammer genoeg alleen maar over het datacenter. Al het overige is ondergesneeuwd. Neemt niet weg dat ik als nieuw raadslid wel degelijk kansen zie om mee aan de slag te gaan.”

Martijn komt uit een ondernemersgezin, zijn ouders hadden een taxibedrijf in Zeewolde. Hoewel hij het stemmen op de VVD met de paplepel kreeg ingegoten, werd hij helemaal op eigen initiatief actief voor de partij. “Bij de voetbalvereniging, waarvoor ik al vele jaren vrijwilliger ben, had ik eens een jongen in het team die aan drugs verslaafd was. Ik ging daarover op het gemeentehuis in gesprek met de griffie. Ik wilde weten wat de politiek hieraan doet. Ik kreeg toen te horen dat ik veel meer aan de kant zat van het willen veranderen. Ik ben daarna een bakkie gaan doen bij VVD-raadslid Hans de Groot. We hadden direct een klik. Vooral wat hij vertelde over het sociaal domein en de economische aspecten, boeide me. Hans bracht me daarna in contact met Angela Huckriede en zo ben ik erin gerold.”

Behalve de historische verkiezingsoverwinning van Leefbaar Zeewolde en in wat bescheidenere mate de ChristenUnie viel een half jaar geleden op dat er ineens enige jeugdige Zeewoldenaren een zetel wisten te bemachtigen. Voorheen was Martijns partijgenoot Hendrik Visser het jongste raadslid, maar die was toch al ruim in de dertig. “Eén derde van de kiezers is onder de 35, maar die leeftijdscategorie was helemaal niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Dat is nu anders. Na de verkiezingen zijn we als jonge raadsleden bij elkaar gaan zitten om te kijken wat we samen konden bereiken. Politiek mogen er dan verschillen zijn, voor de jongeren in het dorp willen we hetzelfde. Het is fijn om hier op te groeien en het naar je zin te hebben, reden waarom er mogelijkheden moeten zijn hier te blijven wonen. Dit dorp is fantastisch en heeft ook aan de jongere generatie superveel te bieden.”

Martijn, die in het dagelijks leven data management consultant is, vergeet niet dat hij door VV Zeewolde een sportieve achtergrond heeft. Het brengt hem op een voorbeeld van wat hij zou willen helpen initiëren. “Sportverenigingen, scholen, ambtenaren en buurtsportcoaches zijn nu nog veelal verschillende eilandjes. Er moet op dat terrein meer regie komen.” Als rechtgeaarde liberaal wil Martijn echter niet dat alles wordt ‘dichtgetimmerd’. “We zijn een dorp waar mensen vanouds zelf de handen uit de mouwen steken, kansen zien en samen aan de slag gaan. Daarbij hoeft de gemeente zich niet overal mee te bemoeien, maar wel voorwaarden scheppen. Via mijn plek in de gemeenteraad hoop ik hieraan mijn bijdrage te mogen leveren.”