Afbeelding
Foto: Femke van Wijk

Nieuw in de raad (3): Femke van Wijk (ChristenUnie)

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart en de collegevorming daarna kreeg de gemeenteraad liefst dertien nieuwe leden. Een aantal ervan is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 3: Femke van Wijk (ChristenUnie). 

Femke van Wijk is met haar 25 jaar het jongste raadslid in Zeewolde, de plaats waar ze geboren en getogen is. Dat wil niet zeggen dat ze er altijd woonde. Tijdens haar studie woonde ze een poosje op kamers. “Aan de Universiteit Utrecht heb ik de master Innovation Sciences gedaan”, vertelt ze. “De bachelor daarvóór was heel breed. Er zat natuur in, maar ook innovatie. Ik kon niet zo goed kiezen tussen bèta en maatschappelijke vakken.” Na het afronden van haar studie werd Femke beleidsonderzoeker op nationaal niveau. “Ik vind het interessant om te zien hoe inzichten die voortkomen uit onderzoek kunnen worden vertaald in praktische bijdragen aan de maatschappij. Ik ben daarbij vooral geïnteresseerd in onderwerpen als wetenschaps- en innovatiebeleid, energietransitie en zorg.” 

Zeewolde herontdekt

Intussen woont Femke weer in Zeewolde. Je zou haast kunnen zeggen dat ze de plaats waar ze opgroeide herontdekte. “Ik heb heel lang gebasketbald bij The Snipers en in de kerk ben ik ook altijd actief geweest, maar er is veel meer te doen in Zeewolde dan dat ik dacht toen ik zelf jong was. Ik ging mede op kamers, omdat ik dacht dat er in Utrecht meer te doen zou zijn. Nu kun je in Utrecht inderdaad alles, maar kijk wat Lars Oostland en Andrie van Essen bij het jeugd- en jongerenwerk in Zeewolde doen. Dat zijn beslist heel gave activiteiten! Daarnaast kun je in ons dorp echt wel stappen. Met Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde ben ik pas op een zaterdagavond in de Groene Schuur geweest. Er liepen misschien wel 25 vrijwilligers rond! Verder kan iedereen in Zeewolde z’n eigen sportvereniging uitzoeken.”

Voorkeurstemmen

Politiek had altijd al de interesse van Femke. Ze kende wat mensen bij de ChristenUnie in Zeewolde en ze kwam erachter dat ze zich thuis voelde bij de partij. “Aanvankelijk vroeg men alleen nog of ik mee wilde denken. Onze ideeën voor Zeewolde bleken op elkaar aan te sluiten. Mijn inbreng werd gewaardeerd, er werd zelfs wat mee gedaan.” Een logische vervolgvraag was of de jonge plaatsgenote plaats wou nemen op de kandidatenlijst van haar partij. “Daar had ik geen bezwaar tegen, maar ik wilde niet zo hoog dat ik raadslid zou worden.”
Door voorkeurstemmen kwam Femke echter op plek drie te staan, terwijl haar partij vier zetels behaalde. “Ja, dat is heel bijzonder. Vier is natuurlijk wel luxe. Ik zat zomaar ineens in de gemeenteraad! Van een echte voorbereiding was geen sprake. Het begin was heel overweldigend, er kwam heel veel bij kijken. Er zijn in het eerste half jaar al heel wat boeiende thema’s voorbijgekomen, zoals zaken die met duurzaamheid en energietransitie te maken hebben. Die onderwerpen hebben ook echt impact. Dat geldt eveneens voor het sociaal domein. Het is belangrijk dat we plaatselijk een goed vangnet hebben. Dan komen de gasprijzen er nu ook nog weer bij. Alles heeft met alles te maken. Goede plannen kunnen alleen worden gemaakt, als meningen helder naast elkaar worden gelegd.”

Jong geluid

De fractie van de ChristenUnie bestaat behalve Femke uit Tamara Baas, Gerard den Bakker en Arjan Kremer. “Echt een heel leuke groep, heel divers ook. We worden geassisteerd door een steunfractie met veel betrokken mensen die op expertise meedenken.” 

Samen met Martijn Wortman (VVD), Samee Sabur (D66), Tom Zonneveld en Samantha de Vries (beiden Leefbaar Zeewolde) heeft Femke mede gezorgd voor een relatief jonge raad. Ze hoopt met haar inbreng jongeren meer te betrekken bij de politiek. “Het is zaak dat hun geluid wordt gehoord. Misschien is dat de afgelopen jaren wel een beetje ondergesneeuwd. Vergeet niet dat er veel zorgen zijn over jongeren in Zeewolde. Daar moet daadwerkelijk wat mee worden gedaan. Stappende jongeren redden zich misschien zelf wel, maar er is een grote groep die geen plek heeft. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe moeilijk het voor hen is op de woningmarkt te komen. Onderwerpen genoeg in ieder geval om mij de komende jaren voor in te zetten.”