Samantha de Vries (Leefbaar Zeewolde).
Samantha de Vries (Leefbaar Zeewolde). Foto: Eigen foto

Nieuw in de raad (2): Samantha de Vries (Leefbaar Zeewolde)

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart en de collegevorming daarna kreeg de gemeenteraad liefst dertien nieuwe leden. Een aantal ervan is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 2: Samantha de Vries (Leefbaar Zeewolde). 

Dansen

Samantha de Vries (35) kwam op haar vierde vanuit Utrecht naar Zeewolde. Ze bracht hier haar verdere kinderjaren door met haar ouders, zus Tamara en broer Jeffrey. Op de basisschool (De Regenboog) wist ze nog niet wat ze ‘later wilde worden’. “Ik had gewoon net als ieder ander m’n kinderdromen. Heel simpel eigenlijk. Dolfijnentrainster leek me wel wat. Of zangeres. Ik hield altijd al van podiumkunsten. Die passen wel een beetje bij m’n karakter.” Toen Samantha een jaar of 15 was, ontdekte ze het dansen. En toen ging het snel. “Ik gaf op m’n zeventiende dansles aan acht vriendinnen en huurde Eclips voor een tientje per uur. Later kwamen er zusjes en broertjes mee en ook vriendjes en vriendinnetjes. Dansschool UDX werd zodoende eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. M’n vader adviseerde me al snel me in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op die manier werd het allemaal wat officiëler. Dankzij veel hulp en medewerking hebben we echt onze plaats in Zeewolde weten te bemachtigen.” Dat laatste was intussen wel duidelijk: Samantha’s plaats was Zeewolde. “Ik was tussendoor nog weer naar Utrecht verhuisd om te kijken hoe het was om in de grote stad te wonen. Maar ik miste Zeewolde toch wel en kwam daarom na een paar jaar weer terug.”

Dieren

Ergens voor de coronatijd begon Samantha zich te verdiepen in en interesseren voor (landelijke) politiek. Ze ontdekte dat de idealen van de Partij voor de Dieren háár idealen waren. “En dan met name op het gebied van klimaat, milieu en dierenleed.” Via de partij volgde ze een interne opleiding, waarbij tevens gemeenteraad, provincie en waterschappen in beeld kwamen. “Elke week moest ik een essay schrijven. Onverwacht kwam ik met Elise Hordijk van het CDA bij de burgemeester terecht. We wilden hier graag een politieke cursus organiseren. Dat vond Gorter ontzettend leuk. Op de derde avond maakten we kennis met de plaatselijke politieke partijen. Ik wilde me graag aansluiten bij een van de partijen. Ik keek vooral welke het meest groen en duurzaam was, want daar lagen mijn idealen. Zodoende kwam ik met Leefbaar Zeewolde in gesprek. Ik ben daarna een kopje koffie gaan drinken bij Winnie Prins. Ik kende haar al heel lang, maar het was voor het eerst dat we het echt over politiek hadden. Ik gaf aan dat ik misschien wel raadslid wilde worden. En zo ging het balletje rollen…”

Jongeren

Leefbaar Zeewolde kwam in maart met liefst tien zetels in de gemeenteraad. Samantha stond vijfde op de lijst, maar dankzij voorkeurstemmen schoof ze een plekje op. Door het grote aantal zetels kan ‘Leefbaar’ taken beter verdelen. De invulling voor Samantha werd niet zo moeilijk. “Ik hou me vooral bezig met jeugd en jongeren en mede vanuit m’n vakgebied met kunst en cultuur. Daarnaast is veiligheid een aandachtsterrein. Bij het uitgaansleven is het belangrijk dat dat op een veilige manier kan gebeuren. We moeten er bovenop zitten om geweld te minimaliseren. Daar wordt Zeewolde leefbaarder door.” Samen met andere jonge raadsleden organiseert Samantha sessies met en voor jongeren. “De huidige jeugd van 18 is anders dan toen ik 18 was en al helemaal toen mijn ouders 18 waren. De maatschappij is individualistischer geworden. Positief is dat je zelf mag ontdekken wat je wil en mag zijn wie je bent. De keerzijde is dat mensen minder echt met elkaar bezig zijn en ook minder voor elkaar zorgen. Hier ligt een taak voor ouders, andere opvoeders en het onderwijs. Ook als politiek zullen we actief en betrokken mee moeten blijven kijken.” Al met al vindt Samantha haar politieke avontuur nog lang niet saai. “Al zit ik soms ook wel een beetje te wiebelen op m’n stoel, maar dat komt misschien ook wel door m’n adhd, hahaha!”