V.l.n.r. Ewout Suithoff, Egge Jan de Jonge, Wim van der Es en Steven Scheffer.
V.l.n.r. Ewout Suithoff, Egge Jan de Jonge, Wim van der Es en Steven Scheffer. Foto: Zeewolde Actueel

Datacenter blijft spelen in hoofden vertrekkende wethouders

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – College van B en W en gemeenteraad hebben veel met elkaar te maken, maar kunnen onderwerpen op de agenda op een totaal andere wijze ervaren. De vertrekkende wethouders Wim van der Es, Egge Jan de Jonge, Ewout Suithoff en Steven Scheffer hebben dat met name ervaren bij de (nog steeds spelende) discussie over het datacenter. 

Kop van Jut

De afgelopen jaren waren er drie kwesties die de gemoederen in de plaatselijke politiek meer dan gemiddeld bezighielden. Eerst was er de vraag of iedereen wel even integer was geweest gedurende het totstandkomingstraject van een zonnepalenpark (‘Zonnewoud’) in de kop van het Horsterwold, daarna was er de motie van wantrouwen tegen wethouder Winnie Prins (Leefbaar Zeewolde) en als klap op de vuurpijl kwam het dossier ‘hyperscale datacenter’. Bij elk onderwerp waren er andere ‘hoofdrolspelers’ en het ene meningsverschil was nog niet uitgesproken of het volgende diende zich alweer aan. Zo was wethouder Egge Jan de Jonge (CDA) gewild of ongewild de absolute hoofdrolspeler bij de discussie over de komst van het datacenter (officieel de vaststelling van het bestemmingsplan Trekkersveld IV). In de publieke opinie werd hij zelfs de kop van Jut. “Dat was ik in het college absoluut niet”, haast De Jonge zich te zeggen. We hebben alle besluiten altijd unaniem genomen.” Collega ex-wethouder Ewout Suithoff (ChristenUnie) knikt. “Wij hadden zo onze eigen deelportefeuille binnen het grote project. Zaken als restwarmte en koelwater hoorden bij die van mij, Wim van der Es ging over het ruimtelijke vraagstuk en Winnie Prins en later Steven Scheffer over de verbinding met het communityprogramma. Wij waren er dus alle vier bij betrokken.” 

Frustrerend

Terugkijkend ging het volgens De Jonge fout op het moment dat ‘feiten’ werden vervangen door ‘beelden’. “Wat er bij het datacenter in Hollands Kroon speelde, werd door de landelijke media één op één op dat van ons geprojecteerd. Dat heeft voor en na de verkiezingen z’n weerslag gehad. Dit college was niet te vertrouwen en moest weg.” De Jonge vindt het jammer en zelfs frustrerend dat hij het tij niet heeft kunnen keren. “Wij zouden niet integer zijn, zo begon het. Op een gegeven moment was alles wat wij deden slecht. En als dat nu gezegd werd door mensen die de feiten niet kenden, dan konden we misschien nog de goede beelden tonen. Maar het werd nota bene gezegd door mensen uit de raad zelf en zelfs door oud-collegeleden. Daar heb ik ernstige problemen mee.” Spijt zegt De Jonge niet te hebben. Hij schudt kort, op de hem kenmerkende wijze zijn hoofd. “We geloofden, sterker nog we waren ervan overtuigd dat we het in het algemeen belang deden. En dat denk ik nog steeds. Het is jammer dat het ons niet is gelukt het verhaal te laten landen bij de bevolking. De inwoners hebben hun stem bij de verkiezingen massaal door één item laten bepalen. Daardoor zijn de verhoudingen in de raad nu helemaal zoek.”

Advertentie

Suithoff denk wél dat hij ‘een volgende keer’ zaken anders aan zou (willen) pakken. “Zo’n groot dossier moet je nooit meer één wethouder alleen laten doen. Dit heeft Egge Jan te veel als wethouder en als privépersoon beschadigd. Dat hadden we kunnen voorkomen door vaker met elkáár met onze kop voor de camera te gaan staan. Dan waren we vier koppen van vier Jutten geweest en hadden we de pijn kunnen verdelen.” Wim van der Es (VVD) vraagt zich af dit in de praktijk zo werkt. “Journalisten waren vaak nauwelijks geïnteresseerd in mijn onderdeel, de ruimtelijke component. Egge Jan was als projectwethouder de magneet.” Suithoff was dan weliswaar wethouder namens de ChristenUnie, hij neemt het zijn partij kwalijk hoe ze in verkiezingstijd op bepaalde momenten opereerde. “Die advertentie om op onze partij te stemmen omdat wij tegen het datacenter waren, kon echt niet en vond ik heel vervelend. Het was bijzonder storend, kiezers werden gewoon op het verkeerde been gezet.” Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde), die in september vorig jaar de weggestuurde Winnie Prins kwam vervangen, houdt zich iets meer op de vlakte. “De eventuele komst van een datacenter stond niet in het coalitieakkoord. De mening van de fractie van Leefbaar Zeewolde is op het laatste moment gekeerd. Zo is het gegaan.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding