Wim van der Es (rechts) kreeg dinsdagmiddag de gemeentelijke erepenning
Wim van der Es (rechts) kreeg dinsdagmiddag de gemeentelijke erepenning Foto: Zeewolde Actueel

Afscheidsreceptie wethouders gaat gepaard met emoties

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - De vertrekkende wethouders Wim van der Es, Egge Jan de Jonge, Ewout Suithoff en Steven Scheffer kregen dinsdagmiddag 21 juni een afscheidsreceptie aangeboden in The Lux.

Onderscheidingen

Wim van der Es (VVD) had het wethouderschap twee periodes van vier jaar vervuld. Burgemeester Gerrit Jan Gorter reikte hem dinsdagmiddag de gemeentelijke erepenning uit. De inscriptie ervan luidde: ‘Van nature bestuurder’. Egge Jan de Jonge (CDA) was vijf jaar wethouder geweest. Hij volgde in 2017 Gerben Dijksterhuis (ChristenUnie) op, die destijds werd benoemd tot burgemeester van het Zeeuwse Borsele. In 2018 werd zijn wethouderschap gecontinueerd. Voor De Jonge was er daarom de plaatselijke waarderingsspeld. Die werd ook uitgereikt aan Ewout Suithoff (ChristenUnie), die één periode van vier jaar wethouder was geweest. Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde) kreeg wel cadeaus en bloemen, maar de driekwart jaar die hij wethouder was geweest was tekort om voor een onderscheiding in aanmerking te komen. Scheffer volgde herfst vorig jaar Winnie Prins op als wethouder, toen deze via een motie van wantrouwen naar huis was gestuurd.

Beladen jaar

Burgemeester Gorter had voor elk van de vertrekkende wethouders tevens waarderende woorden. Aan onderwerpen was er daarbij geen gebrek, daarvoor waren de portefeuilles van de vier heren immers meer dan gevuld geweest. Havenkwartier, nieuwbouw Het Baken, ‘Zeewoldevoorelkaar’, samenwerking in de regio, alle mogelijke hightlights kwamen zodoende voorbij. Geprojecteerde foto’s moesten Gorters verhaal versterken en zorgden verder voor de mogelijkheid hier en daar een kwinkslag te hanteren of een steek onder water uit te delen. Dat laatste kon alleen met mate, daarvoor was het laatste jaar te beladen geweest. Ook waren de redenen van vertrek heel verschillend. Zo had Van der Es vorig najaar al aangegeven dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging en niet zou terugkeren in een nieuw college. De Jonge daarentegen had best door willen gaan, de verkiezingen hadden daar een dikke streep doorheen gezet. Hij had het er nog steeds heel moeilijk mee. Dat bleek wel toen hij zelf nog even het woord mocht voeren. “En natuurlijk was er het datacenter. En ja, ik ga het zeggen”, zo begon hij met trillende stem. Even viel er een stilte, de brok in zijn keel sprak echter boekdelen. “Het heeft mij enorm geraakt hoe er in de afgelopen periode over mij gepraat is”, liet hij daarna geen misverstand over de oorzaak van zijn bittere gevoelens bestaan. De verkiezingsnederlaag en het vertrek uit het college hadden de CDA-bestuurder niet op andere gedachten gebracht. “Ik ben ervan overtuigd dat wij als college altijd de juiste besluiten hebben genomen in het belang van het dorp. En als er dan mensen over mij een oordeel hebben, maar dat nooit uitspreken tégen mij, doet mij dat héél veel.” Een schrale troost voor De Jonge was het dat hij van de aanwezigen in The Lux het hardste en langdurigste applaus van de middag kreeg.

Openbaar bestuur

Wim van der Es, die voor zijn wethouderschap een leidinggevende functie had bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, zegt ‘eerst op vakantie te gaan’. Daarna hoopt hij in het openbaar bestuur werkzaam te blijven. Een functie bij de provincie behoort daarbij tot de mogelijkheden, maar een burgemeesterspost zou evenmin onmogelijk zijn. Ewout Suithoff vertrekt na 22 jaar uit Zeewolde en gaat met zijn vrouw en kinderen op een boerderij nabij Hattem wonen. Egge Jan de Jonge meldt zich eerst bij zijn voormalige werkgever, Defensie. Tevens wordt hij fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. Een plek elders in het openbaar bestuur sluit hij niet uit. Als voorzitter van CDA-Flevoland heeft hij daarvoor genoeg netwerken voorhanden. Steven Scheffer ten slotte rook aan het wethouderschap, maar ervoer naar eigen zeggen dat dit niet was wat hij voor ogen had. Als Winnie Prins en Helmut Hermans namens Leefbaar Zeewolde een plek krijgen in het nieuwe college van B en W, komt voor hem voor deze partij een plek vrij in de raadsfractie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding