Afbeelding
Lokale Omroep Zeewolde

Gemeenteraad zegt vertrouwen in wethouder Winnie Prins op

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – De gemeenteraad heeft het vertrouwen in wethouder Winnie Prins opgezegd. Alleen haar eigen partij, Leefbaar Zeewolde, steunde maandagavond 28 juni de tegen haar ingediende motie van wantrouwen niet. Aanleiding of misschien beter gezegd de bekende druppel waren uitlatingen die Prins ‘op persoonlijke titel’ gedaan had op social media over de Vrijheidsmars die zaterdagmiddag 26 juni in Zeewolde werd gehouden. “Die getuigden niet van het besef dat ze een ambt bekleedt”, concludeerde Rob Smeets (Zeewolde Liberaal), de indiener van de motie.

Eerder gewaarschuwd

“Mevrouw Prins is niet alleen wethouder, maar ook locoburgemeester”, meende Smeets. “Dat is een ambt met verantwoordelijkheden. Dan kun je op social media de rechtstaat niet ter discussie gaan stellen en een ander de maat nemen waarom hij zich laat vaccineren. Een wethouder heeft 24 uur per dag een publieke functie, zeven dagen per week. Dan kun je niet zeggen dat je op persoonlijke titel spreekt, dat je dat doet in je vrije tijd en op andere momenten een baan hebt.” Het raakte Smeets vooral dat een inwoner van Zeewolde Prins had gecorrigeerd vanwege haar uitspraak dat we ‘zoveel vrijheid eigenlijk niet meer hebben’. “Hij zei dat we die juist wel hebben en dat we dankbaar mogen zijn dat we in het mooie Zeewolde mogen wonen. Ik werd er triest van, dat een inwoner dat tegen een wethouder uit ons college moest zeggen. Schandalig dat zoiets nodig is.” Smeets refereerde eraan dat de wethouder tijdens een interpellatiedebat op 7 november 2019 al eerder aan de stok had gekregen met de gemeenteraad. Prins had destijds cijfers van het RIVM in twijfel getrokken over stikstofcijfers van het Drontense initiatief Windplan Groen. “College en raad waren unaniem van oordeel dat persoonlijke opvattingen in het openbaar beter achterwege konden blijven. Fractievoorzitter Ben Sonneveld van Leefbaar Zeewolde zei toen dat Prins ervan had geleerd, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Wat ons betreft is de wethouder voldoende gewaarschuwd.”

Tweedeling in samenleving

Sonneveld vroeg hierop maandagavond om een half uur schorsing, zodat hij ‘in conclaaf’ kon gaan over de motie. Hierna wilde hij de wethouder zelf (in het openbaar) horen. Prins verdedigde zich door aan te geven dat zij altijd de barricaden opgaat voor ‘kwetsbare groepen en mensen die achtergesteld worden’. “Dat zit nu eenmaal in mijn genen. Daarbij heeft het mij veel pijn gedaan dat mensen mij huilend kwamen vertellen dat ze hun contacten waren kwijtgeraakt door de genomen maatregelen. Ik zie dat er een tweedeling in de samenleving ontstaat en dat men agressief naar elkaar reageert. Dat past niet bij wie ik ben. Ik ga voor de vrijheid van meningsuiting. We leven toch in een democratie en moeten het gesprek toch met elkaar blijven voeren?” Prins gaf wel toe dat ze haar woorden wat zorgvuldiger had moeten afwegen en wellicht helemaal niet had moeten reageren. Ze bood daarom haar ‘oprechte excuses’ aan en beloofde ‘in het vervolg’ eerst met collega’s te rade te zullen gaan. Sonneveld zei de excuses ‘te begrijpen’. “De wethouder is zeer betrokken bij de gemeenschap en stelt onrechtvaardigheid op haar manier aan de kaak.”

Zwarte avond

De rest van de gemeenteraad was minder begripvol. “Ergens houdt het een keer op”, meende Wenda Westerhuis (D66). “Het is de zoveelste keer”, schudde ook Yvonne van Bruggen (PvdA/GroenLinks) haar hoofd. Ernst Bron (ChristenUnie) sprak zelfs van een ‘zwarte avond’. “Met uw uitspraken zorgt u zelf voor een tweedeling, u slaat de plank helemaal mis en moet hier consequenties aan verbinden.” Smeets ten slotte erkende dat Prins ‘een enorme staat van dienst had en veel goed werk had verricht’, maar de excuses kwamen voor hem te laat. “Ik geloof het niet meer”, stelde hij klip en klaar.

Als enige partij bleef Leefbaar Zeewolde achter ‘haar’ wethouder staan. “Zij was en is ons boegbeeld bij verkiezingen en de uitoefening van haar ambt”, liet Sonneveld weten. Wel voegde hij hieraan toe dat LZ niet uit de coalitie zou stappen. “We blijven ons inzetten om samen de eindstreep te halen.”

De motie van wantrouwen, die in stemming werd gebracht omdat Prins er zelf aanvankelijk geen conclusies aan verbond (door aan te geven te zullen vertrekken), werd uiteindelijk met dertien stemmen voor en vijf tegen aangenomen. Het laatste woord was aan burgemeester Gerrit Jan Gorter. Deze zei zich het begin van de vakantie anders te hebben voorgesteld. “In plaats van heerlijk een aantal weken rust zijn gesprekken over vertrouwen nodig.”