Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Nieuw in de raad (8): Arjan Kremer (ChristenUnie)

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart en de collegevorming daarna werd de gemeenteraad voor zo’n beetje twee-derde ververst. Een aantal nieuwelingen is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 8: Arjan Kremer (ChristenUnie). 

Arjan Kremer (59) is oorspronkelijk afkomstig uit het hoge Noorden, uit stad-Groningen om precies te zijn. Na zijn trouwen ging Arjan wonen in Roden, Noord-Drenthe. Hier had hij ook tien jaar zijn eerste baan. Rond ’96-’97 trok hij echter de stoute schoenen aan. “Ik ben toen de consultancy ingegaan”, pakt Arjan zelf de draad van zijn levensverhaal op. “Het hoofdkantoor was in Amersfoort. Dat betekende dat ik tot wel 90.000 kilometer per jaar ging maken.” 

Plezierige kennismaking

Aan het eind van de negentiger jaren besloten de Kremers daarom toch maar eens te gaan kijken naar een woonomgeving dichter bij het werk (van Arjan). “Zo keken we in Ermelo, Putten, Harderwijk en Amersfoort, maar het was het allemaal net niet. Almere en Lelystad zagen we evenmin zitten, maar toen we toch door de polder reden bleek Zeewolde een heel plezierige kennismaking. Mijn vrouw en ik hadden beiden zoiets van: dit is toch best hartstikke leuk! Zo kwamen we destijds in de Vissenbuurt terecht en we wonen daar nog steeds met veel plezier.” Zoon Steffan (25) woont intussen met zijn vriendin samen in Harderwijk, dochter Shirley (22) is nog gewoon ‘thuis’. 

Arjan zelf is ook meer thuis, maar dat heeft een ‘professionele’ reden. “Ik ben IT-consultant bij een bedrijf dat het hoofdkantoor in Veenendaal heeft. Ik kwam voorheen door heel het land en erbuiten, sinds de coronatijd kan ik m’n werk veelal vanuit huis doen.” Arjan en zijn echtgenote Margriet (die werkzaam is op De Tuimelaar, een peuterspeelzaal voor twee- en driejarigen met een ontwikkelingsvraag) genieten na bijna 25 jaar nog volop van Zeewolde. “Hier is alles: water, bos, maar ook de nabijheid van steden. Het stadse hebben we altijd nog wel een beetje gehouden. Ik vind het ook heel prettig om in een drukke stad te lopen! Het leuke van Zeewolde vind ik verder dat iedereen er import is. Je hoeft je niet ergens in te vechten om erbij te kunnen horen.”

Blijven begrijpen

Hoewel zijn ouders niet politiek actief waren, is Arjan al van jongs af aan geïnteresseerd op dat gebied. “Ik kom uit een gereformeerd-vrijgemaakt milieu en dan kwam je voorheen al snel bij het GPV uit. Als jongere van een jaar of 17, 18 trok ik ook al wel op met andere jongeren van de partij. Ik was niet heel actief, maar wel geïnteresseerd. Ik mocht graag naar debatten tussen Den Uyl en Van Agt kijken. Met Kok had ik later veel minder.”

Zo rond 2004 kwam Arjan in Zeewolde bij de ChristenUnie terecht, de partij die GPV samenvoegde met RPF. “Ik ben christen”, motiveert hij zijn keuze. “Ik zit meestal wel een beetje aan de linkerkant. GroenLinks zou mij misschien ook wel passen. Ik mag echter graag horen hoe Gert-Jan Segers vraagstukken benadert. Als christen moet je er voor je naaste zijn en daar horen bepaalde principes bij.”

Arjan was al enkele periodes lid van raadscommissies en van de steunfractie, bij de jongste verkiezingen stond hij op plek 4. Femke van Wijk verdrong hem door voorkeurstemmen, maar hij kwam er toch nog in op het moment dat Erik van de Beld (nummer 2) een wethouderspost kreeg. Met drie andere CU’ers vormt Arjan nu een stevige fractie. “Eigenlijk heb ik nooit een plek in de raad geambieerd, maar ik begin het echt leuk te vinden”, lacht hij. “Netwerken ligt mij niet, ik ben meer iemand die in een dossier duikt en daar een mening over wil geven. Het scheelt dat ik in de loop der jaren heel wat dossiers voorbij heb zien komen.” Arjans aandachtsgebieden zijn financiën, mobiliteit en wonen, samen met Femke van Wijk zal het nieuwe raadslid zich tevens over energietransitie buigen. “Ik ben er niet bang voor de microfoon te grijpen. Ik vind het van groot belang dat we elkaar als leden van de raad blijven begrijpen, ook al hebben we misschien verschillen van mening.”

Andere tijden

Eén kwestie mag niet onbesproken blijven: het G-gebied. In 2006, het jaar dat Thijs van Daalen lijsttrekker was, presenteerde de ChristenUnie een plan huizenbouw mogelijk te maken in het bosgebied aan de overzijde van sportpark De Horst. Arjan was destijds CU-campagneleider. “Dat was toen”, zegt hij nu. “De tijden zijn veranderd en onze inzichten eveneens. We moeten zuinig zijn op onze natuur en zeker op onze bossen.”