Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Nieuw in de raad (7): Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde)

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart en de collegevorming daarna werd de gemeenteraad voor zo’n beetje twee-derde ververst. Een aantal nieuwelingen is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 7: Steven Scheffer (Leefbaar Zeewolde). 

Na het voortgezet onderwijs studeerde Steven Scheffer (56) eerst een jaar aan de Hogeschool voor Toerisme, waarna hij aan de Universiteit Tilburg de propedeuse Economie deed en afstudeerde in Personeelswetenschapen. Zijn eerste functie was bij Koninklijke Nijverdal-Ten Cate. Daarna werd hij werkzaam in de gezondheidszorg. Hij begon er als hoofd P&O en bekleedde eveneens verschillende directiefuncties. Zo was hij ruim dertien jaar werkzaam bij Thuiszorg Eemland, waarbij hij verantwoordelijk was voor de jeugdgezondheidszorg (0-4 jaar). Van 2008 tot 2020 was hij vervolgens directeur bij Koninklijke Visio, een landelijke organisatie met een brede dienstverlening aan mensen met een visuele beperking. 

Dorps gevoel

Samen met zijn vrouw Marieke woont hij al zo’n 25 jaar in Zeewolde, eerst aan de Almereweg en sinds enige jaren in de Polderwijk. De keuze voor het dorp Zeewolde kwam niet uit de lucht vallen. “Ik ben geboren in het dorpje Sint Maarten in de kop van Noord-Holland en dat speelt toch wel mee”, begint (hij) zijn verhaal. “Mijn vrouw en ik woonden enige jaren in Amersfoort. Daar werd onze oudste dochter Ivanne geboren. We vonden het te stads voor haar om daar op te groeien, waarna we om ons heen keken. Vanuit Amersfoort waren Marieke en ik al verschillende keren naar Zeewolde gefietst, we zijn beiden nogal sportief aangelegd. We vielen voor de ruimte, de bossen en ook de betaalbaarheid die er toen nog was. In Zeewolde werd onze andere dochter Alinde geboren. Mede vanwege het dorpse karakter hebben we nooit meer de neiging gevoeld naar elders te verhuizen.” 

Sportief is Steven al van jongs af aan geweest. “Ik heb het schaatsen in Noord-Holland geleerd en deed later mee aan de Elfstedentochten van 1986 en 1997. Ook liep ik de marathon van Rotterdam. Tennis, voetbal, volleybal en vooral ook wielrennen zijn de sporten die ik verder heb gedaan. Ik doe nu nog wat aan hardlopen, die andere sporten zijn op een wat lager pitje gekomen. Ik vind lichamelijke beweging wel heel belangrijk. Marieke is diëtiste, zij is vooral met voeding bezig. Als we het hebben over welvaart en welzijn, dan zitten we allebei duidelijk aan de kant van welzijn.”

Wethouder

Zeven jaar geleden kwam Steven in het bestuur van Leefbaar Zeewolde. “Het leek mij wel leuk wat vrijwilligerswerk te gaan doen en een buurtgenoot tipte mij eens te gaan praten met Leefbaar Zeewolde. Het was een club die mij aansprak. Ik word blij van de aandacht voor ruimte, rust en natuur. Ook het sociale gevoel speelt mee en het werken aan een gemeenschap. Ten slotte speelt eveneens mee dat het een lokale partij is.” Na een jaar werd Steven gevraagd voorzitter te worden. Dat kreeg een verrassend vervolg, toen hij na het door de raad wegsturen van Winnie Prins september vorig jaar zelfs wethouder werd. “Ik had nooit eerder ambities in die richting gehad. Als wethouder help je een gemeente besturen. Van buitenaf lijkt het of zo iemand maar met een paar onderwerpen bezig is, maar het is een veelvoud ervan.” 

Naast boeiend en leerzaam was het voor Steven ook een spannende tijd. “Door het ontslag van Winnie was er natuurlijk wel veel gebeurd. De vraag was dan ook of ik wel geaccepteerd zou worden. Ik heb me zo min mogelijk met oud zeer en politiek gekissebis bezig gehouden. Ik hou sowieso niet van schimmige politieke spelletjes. Als wethouder krijg je allerlei informatie aangereikt, daar maak je je beste afweging in en kom je samen tot een besluit. Zo had ik dat als directeur in de gezondheidszorg ook altijd gedaan.”

Tegengeluiden

Na de verkiezingen kwam Leefbaar Zeewolde met liefst tien zetels in de raad. Steven had voor zichzelf al het besluit genomen zijn wethouderschap niet te continueren, maar hij stond wel op de kandidatenlijst. “We vormen samen een grote fractie en zijn een goede mix van jonge en meer ervaren raadsleden. Keuzes maken we samen met de ChristenUnie, maar ook met de rest van de raad. Het is van groot belang dat je tegengeluiden blijft horen, dan ga je zelf ook meer nadenken.” Steven wil zich vooral bezighouden met het sociaal domein en financiën. “Er is veel aan de hand in Nederland. Hoe gaan de burgers het redden, is de grote vraag. Vanaf mijn plekje in de raad wil ik daar graag over meedenken.”