Tegel met het lieveheersbeestje als symbool voor actie tegen zinloos geweld
Tegel met het lieveheersbeestje als symbool voor actie tegen zinloos geweld Eigen foto

Zinloos geweld; het kan je zomaar overkomen, ook in Zeewolde

· leestijd 2 minuten Politie

ZEEWOLDE - Het gewelddadige incident op Mallorca vorig jaar waarbij de 27-jarige Carlo Heuvelman het met de dood moest bekopen schokte Nederland. Mensen die denken dat dit zinloze geweld, waarbij een willekeurig iemand opzettelijk wordt verwond, in het eigen vertrouwde Zeewolde niet voorkomt, komen helaas bedrogen uit. In de nacht van 25 of 26 februari ging het helemaal mis. In dit geval heeft het slachtoffer het geluk dat hij het gruwelijke incident kan navertellen. De vraag blijft: waarom?

Een groepje vrienden had er zin in: eindelijk was het weer mogelijk om zonder coronabeperkingen een avondje te stappen. Na een gezellig avondje in een café aan het Flevoplein, sinds de oprichting van het dorp een gewilde plek voor jongeren, besloten ze tegen sluitingstijd nog even bij iemand thuis een afzakkertje te nemen. Een aantal ging al vast op weg. Een van de jongens bleef buiten nog even wachten op een paar anderen. Bij het aantikken op de schouder van een vriend met de vraag ‘ga je nog mee?’ werd hij op provocerende wijze aangesproken door een andere bezoeker. Als antwoord op zijn ‘Ik zoek geen ruzie; ik ga weg’, kreeg de nietsvermoedende jongeman een dreun waardoor hij op de grond viel. Voordat hij het wist werd hij, weerloos op de grond liggend, door een groep van een man of tien geslagen en geschopt.

Op een moment zag hij kans te ontsnappen. Hij rende weg, maar de achtervolging was ingezet. Volgens getuigen gingen ze als een ‘groep hyena’s’ achter het slachtoffer aan. In een speeltuin probeerde hij zich te verbergen maar ook daar wist een van zijn achtervolgers hem te vinden. Ondanks zijn roep: waarom? waarom? kreeg hij nog een vuistslag, waarna de achtervolger wegliep en het slachtoffer met zijn verwondingen in de koude nacht achterliet. In blinde paniek wist het slachtoffer zijn huis te bereiken.

In de tussentijd bleek er op het Flevoplein een ‘opstootje’ te zijn geweest waarbij drie politieauto’s en personeel waren ingezet. Volgens getuigen ‘een orgie van geweld waarbij iemand zelfs over de politieauto liep en politieagenten bedreigd werden.’

‘Wees op je hoede’

De ouders van het slachtoffer zijn hevig geschrokken over wat hun zoon is overkomen. “Het was een koude nacht, onze zoon was gewond en verward, voor hetzelfde geld had het heel anders af kunnen lopen.” Het gezin woont al 38 jaar in het dorp. “Er is nooit eerder wat gebeurd. Het voelde altijd als een rustig en veilig dorp, maar we zien het nu afglijden. Het is een terugkerend beeld wat steeds hoger op de escalatieladder van geweld klimt. We willen ouders meegeven op hun hoede te zijn voor hun kroost, want ook hier kan de zaak Mallorca veranderen in één van Zeewolde.”

Hechtingen, een blauw oog en beurse plekken, gekneusde ribben en kapotte kleding was het trieste resultaat van het avondje stappen. Daarnaast is er het toenemende onveilige gevoel dat overheerst bij zowel het slachtoffer als de ouders, die ook aangifte hebben gedaan van het incident. Tijdens de bewuste avond heeft de politie een aantal aanhoudingen verricht en zijn er personen verhoord. Volgens getuigen zijn de vermoedelijke verdachten al langer in beeld bij de politie voor dit soort vergrijpen.

Roep om cameratoezicht

De verontruste ouders pleitten voor cameratoezicht op de uitgaansplekken. “Dat scheelt naar ons idee capaciteit en tijd voor de reeds schaarse politie inzet en helpt bij opsporing van bepaalde personen en groepen die zich schuldig maken aan dit soort ernstige vergrijpen.”

Cameratoezicht draagt volgens Wim Hoonhout, coördinator team communicatie eenheid politie Midden-Nederland, inderdaad bij aan de opsporing van strafbare feiten. “Ook kunnen ze een preventieve werking hebben. Het levert dus veel op, maar met het ophangen alleen ben je er niet, er moet ook (politie)capaciteit zijn om de beelden uit te kijken.”

Burgemeester: camera’s niet aan de orde

“Dat dit soort mishandeling/ zinloos geweld ook in Zeewolde voorkomt is triest”, reageert burgemeester Gerrit Jan Gorter. Toch stelt hij dat het niet waarschijnlijk is dat er, op korte termijn, permanente camera’s worden geplaatst door de gemeente. “Hiervoor is een besluit van de gemeenteraad nodig. Zij moet publiek toegankelijke plaatsen aanwijzen voor cameratoezicht. Dit gebeurt pas als er structurele problemen zijn op een bepaalde plek of als na afstemming met de politie blijkt dat dit nodig en/of het juiste middel is.”

Volgens de burgemeester is cameratoezicht een grote inbreuk op de privacy van inwoners en bezoekers van gemeente Zeewolde. “Dit wordt dan ook pas ingezet als één van de laatste middelen. Tot nu toe is dit nog niet aan de orde.”
De burgemeester gaat er vanuit dat de daders worden aangehouden en zij hun straf niet zullen ontlopen.

De ouders en het slachtoffer zijn teleurgesteld. “Veiligheid en criminaliteit staat hoog op de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Maar er moeten waarschijnlijk eerst ernstiger gewonden, of nog erger doden vallen, voordat er in dit soort zaken iets gaat bewegen.”