Afbeelding
Zeewolde Actueel

Burgemeester Gorter over schietpartij: ‘een heftig en triest incident’

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE – Tijdens een persmoment dinsdagavond op het gemeentehuis praatte burgemeester Gerrit-Jan Gorter de pers bij over het schietincident dat die middag (dinsdag 5 oktober) rond 12.30 uur had plaatsgevonden op het Open Hof, de parkeerplaats achter kerkcentrum Open Haven. Daarbij raakte een 35-jarige man uit Harderwijk gewond aan zijn been. Hij ligt in het ziekenhuis. De verwondingen zijn niet levensbedreigend. De mogelijke daders zijn nog niet opgepakt.

Burgemeester Gorter sprak over een heftig en triest incident. “Het had zo maar anders af kunnen lopen. Het was midden op de dag, lunchpauze, mensen lopen door het dorp. Er zijn ook mensen die het van dichtbij gezien hebben. Die wil ik in eerste instantie sterkte wensen. Ik wil ze ook zeggen; praat er over. In ieder geval met de politie en zorg ook dat je een verwijzing krijgt naar slachtofferhulp.”

Voor sporenonderzoek was het gebied rond Open Hof lange tijd afgezet. Rond 18.30 uur dinsdagavond werd het gebied weer vrijgegeven door de politie. Bij de schietpartij is een aantal auto’s beschadigd. Deze zijn door de politie afgevoerd in verband met bewijsmateriaal.

(de tekst gaat onder de foto verder)

Persbureau Midden Nederland

Oproep informatie te delen
Getuigen gaven aan dat er geen sprake was van paniek toen er geschoten werd. Zij zeiden in eerste instantie aan vuurwerk te denken. “Je verwacht zoiets ook niet in je eigen dorp”, aldus de burgemeester. “Maar de geluiden druppelen nu langzaam maar zeker bij ons binnen.”
Hij roept namens de politie iedereen die ook maar iets denkt gezien te hebben dat met de schietpartij te maken zou kunnen hebben op om die informatie te delen met de politie: 0900-8844. Ook wordt gevraagd filmpjes en camerabeelden te delen. “We hopen zoveel mogelijk informatie boven water te krijgen. Bijvoorbeeld als je de motor mogelijk ergens in de buurt hebt zien rijden.”

De mogelijke daders reden op een rode motor. Ze droegen beiden een intergraalhelm. Volgens getuigen bleef één persoon op de motor zitten terwijl de andere, met zijn helm op, liep. Het vuur werd geopend op de parkeerplaats Open Hof. Het slachtoffer, van niet- Nederlandse afkomst, wist ondanks zijn verwondingen weg te komen via de steeg naast de kerk, over het Kerkplein, Kerkstraat naar de Pioniersweg. Daar kreeg hij ter hoogte van de ondergrondse afvalcontainers hulp van omstanders. De mogelijke daders wisten weg te komen op de motor. Ondanks inzet van politiehelikopters is er nog niemand opgepakt.

Te zien aan waar gelopen en gereden is gaat het waarschijnlijk om een gerichte actie. Het motief is nog onbekend. Burgemeester Gorter gaat er wel van uit dat het hier gaat om een incident. “Maar dat zal verder onderzoek uit moeten wijzen.”

Geen verband met eerder steekincident
Het schietincident komt een week na een ernstig steekincident in Zeewolde. De burgemeester laat weten dat ‘zoals het zich laat aanzien die zaken niets met elkaar te maken hebben’. “Met wat we weten zou het een onlogische combinatie zijn.”

Afbeelding
Afbeelding