Afbeelding
Politie Nederland

15-jarige jongen uit Zeewolde aangehouden voor steekincident

· leestijd 1 minuut Politie

ZEEWOLDE – Kort na het steekincident, woensdagmiddag op het Open Hof, heeft de politie een verdachte aangehouden, meldt Miklós Coumou tijdens het politiepersuur. Het gaat om een 15-jarige jongen uit Zeewolde. Bij het steekincident raakte een 16-jarige jongen uit Harderwijk gewond aan zijn arm.

Het incident vond plaats op het Open Hof, maar het slachtoffer werd gewond aangetroffen op het Dalkruid waar omstanders eerste hulp verleenden. De jongen bleek twee diepe steekwonden in zijn arm te hebben. De 15-jarige verdachte was er ondertussen vandoor gegaan, maar kon snel door de politie worden aangehouden. De aanleiding voor het steekincident is nog niet bekend. De politie heeft getuigen opgeroepen om zich te melden, tel. 0900 8844.

Het is het tweede steekincident in Zeewolde in korte tijd. Op 2 januari viel er nabij het Flevoplein ook een gewonde bij een steekincident. Daarvoor heeft er één steekincident in 2020 en één in 2021 plaatsgevonden. In alle gevallen waren zowel slachtoffer als verdachte minderjarig.

Burgemeester Gerrit Jan Gorter en de politie Zeewolde maken zich grote zorgen over de toename van jongeren die met messen rondlopen. Met acties als ‘Drop your knife’ waarbij jongeren straffeloos messen in konden leveren, een vlog en een speciale escaperoom georganiseerd door Straathoekwerk tijdens de Week van de Veiligheid, werd al geprobeerd het wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen.

Nu het door de coronaversoepelingen weer kan willen de burgemeesters van Zeewolde , Harderwijk en Ermelo fysiek het gesprek aangaan met de directie van de verschillende scholen in het voortgezet onderwijs ‘om hier gerichte aandacht aan te kunnen geven, effectief voor zowel school als ouders’. Gorter: “Het is nu een steek in de arm, maar we hebben al een ernstiger incident gehad waarbij een langere ziekenhuisopname nodig was, maar zo’n steekincident kan natuurlijk nog erger aflopen. Daar zit je als gemeente niet op te wachten.”

In de meeste gevallen blijken in Zeewolde de minderjarige jongeren die betrokken zijn geweest bij een steekincident al wel bekend te zijn bij de politie. “We weten wat ze uitspoken, van kattenkwaad uithalen tot criminaliteit”, aldus Gorter.

De gemeente Zeewolde heeft de minderjarige ‘bijna criminelen’ een persoonlijke brief gestuurd. “Om te voorkomen dat zij verder dreigen af te glijden naar ernstiger delicten.” Gorter benadrukt dat ook de ouders hier een grote rol bij spelen. “Dus ook zij hebben een brief van ons ontvangen over het gedrag van hun kind. Het is namelijk ook aan de ouders om dit soort delicten te helpen voorkomen.”

Jongeren en ouders die vragen hebben of zich zorgen maken kunnen laagdrempelig terecht bij Het Vraaghuis, Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF), het Straathoekwerk (Bureau Nr 13) of de jeugdagent Zeewolde.

Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Informatiemiddag over 'levend verlies' georganiseerd door CVA-keten Noordwest-Veluwe Ingezonden 1 mei, 08:21