Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Vijf ideeën waarmee je je onderneming verduurzaamt

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

De manieren waarop verduurzaming wordt doorgevoerd in het bedrijfsleven, zijn ontelbaar. Soms zie je als (beginnend) ondernemer door de bomen het bos niet meer: moet je nou beginnen bij het terugbrengen van de transportbewegingen, of door meer de nadruk te leggen op werkplezier, dat goedbeschouwd ook onder duurzaamheid valt? Onderstaande vijf inspiratiebronnen zijn tekenend door het langetermijndenken – voor mens, dier en planeet.

Overschakelen op groene stroom

Het energieverbruik is de eerste kostenpost voor zowel Moeder Aarde als jouw onderneming. Besparen en verduurzamen zijn gelukkig familie van elkaar, hetgeen mooi naar voren komt in het overschakelen op groene stroom. In dit geval zonne-energie. Zoek op de termen Bedrijfspand zonnepanelen en je leest al snel over de vele voordelen die aan deze stap kleven, en je ontdekt tevens dat het opslaan van zonne-energie tegenwoordig mogelijk is. Bovendien moedigt de overheid de professionele aanschaf van zonnepanelen aan met allerlei subsidies en belastingvoordelen.

Ruimhartig personeelsbeleid is constructiever op de lange termijn

Duurzaamheid, zoals gezegd, slaat ook op de omgang met mensen. In het bedrijfsleven gaat het dan om je personeel, dat beter gemotiveerd raakt met een ruimhartig beleid. Denk niet in gewerkte uren maar prestaties, bied doorgroeimogelijkheden of in ieder geval gerichte cursussen en trainingen, laat de touwtjes zo nu en dan vieren met een spontaan feestje en maak de werkvloer aantrekkelijk met recreatiefaciliteiten zoals een tafelvoetbal- of tennistafel. Het werkplezier is belangrijk in de overweging om jouw onderneming trouw te blijven.

Lokaal, seizoensgebonden en diervriendelijk

Op het gebied van eten valt er nog veel te verbeteren in Nederland. Dan gaat het niet zozeer over het vele eten dat weggegooid wordt – dat probeer je als het goed is al te beperken – maar meer over wat er op tafel komt te staan. De ingrediënten zijn bij voorkeur lokaal (dus met minder transportbewegingen), seizoensgebonden en diervriendelijk. Van een vegetarische maaltijd kijkt anno nu echt niemand meer op, temeer omdat deze steeds smakelijker worden.

Over transport gesproken

Minder kilometers maken doe je op twee fronten. Je werkt samen met lokale partners, net als op culinair gebied. Een bureaustoel hoeft niet van de andere kant van het land te komen. En je moedigt het gebruik van fiets en openbaar vervoer aan bij je personeel. Lokaal denken is bij het aannemen van nieuwe mensen dus ook noodzakelijk.

Re- en upcyclen: toepasbaar in het bedrijfsleven

Zie de waarde in van gebruikte goederen: van pallet tot oude archiefkast, het is altijd wel bruikbaar als je een beetje vindingrijk bent. En anders doe je inspiratie op bij de creatieve broedplaats in jouw omgeving, waar ze altijd wel raad weten met wat anderen als afval zien. Je steekt daar sowieso je licht op voor intreressante samenwerkingen.