Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Nieuw in de raad (5): Manno Jonker (Leefbaar Zeewolde)

· leestijd 2 minuten Politiek

ZEEWOLDE – Na de verkiezingen in maart en de collegevorming daarna werd de gemeenteraad voor zo’n beetje twee-derde ververst. Een aantal nieuwelingen is nog niet voorgesteld in Zeewolde Actueel. Aflevering 5: Manno Jonker (Leefbaar Zeewolde).

Manno Jonker (55) is oorspronkelijk afkomstig uit Den Haag. Daar zijn vader militair was, werd er nogal eens verhuisd. Zo woonde hij ook in Ede, maar het grootste gedeelte van zijn jeugd bracht hij door in Barneveld. Manno herinnert zich zijn kennismaking met Zeewolde begin jaren ’90 nog heel goed. “Mijn partner en ik waren op zoek naar een woning. Harderwijk leek ons een leuke stad, maar het zou jaren duren voordat we in aanmerking kwamen voor een woning. We stonden in Harderwijk over het water te kijken en zagen daar in de verte de kerktoren van Zeewolde. De volgende dag gingen we er kijken. Het was een heel prettige kennismaking. Sterker nog, bij de woningstichting kregen we tot onze stomme verbazing te horen dat we de volgende week al een huis konden krijgen. Zo kwamen we terecht aan de Enkhuizerweg.”

Klappen van de zweep

Qua werk heeft Manno ook al een heel leven achter de rug. Al op zijn 13e(!) stak hij in een supermarkt zijn handen uit de mouwen, om twee jaar later deel te gaan uitmaken van de ‘vulploeg’. “Ik ben in totaal bijna acht jaar afdelingschef geweest in twee verschillende supermarkten. Vervolgens was ik in Utrecht bijna twintig jaar filiaalmanager van een bedrijf in schoenen, kleding en sportartikelen. In 2014 werd ik accountmanager bij een alarmcentrale en sinds juli van dit jaar ben ik dat bij een groot beveiligingsbedrijf. Ik ben nooit echt zelf ondernemer geweest, maar ik ken wel het klappen van de zweep.”

In Zeewolde werd Manno al snel lid van honkbalvereniging The Harriers en jeu de boulesclub Les Trois Etoiles. Ook werd hij voorzitter van de 25+ club en organiseerde hij enige jaren Strandpop. Hij en zijn vrouw Wilma hebben het nog steeds heel erg naar hun zin in Zeewolde. “We zijn er intussen wel weer alleen. Onze dochter Manon, die 24 is en in Zeewolde werd geboren, ging haar werk als dansdocent achterna en woont in Baarn.”

Afgewogen keuze

Bij het stemmen voor de gemeenteraad keek Manno van tevoren altijd naar wat de verschillende partijen te bieden hadden, om vervolgens een afgewogen keuze te kunnen maken. “Voor het overige was ik ook zo iemand die op een verjaardag kon mopperen of schelden op de gemeente, omdat er weer eens iets niet goed was geregeld.” De politiek kwam al iets dichterbij, toen Manno vorig jaar ontdekte dat het gronddepot langs de Gelderseweg als zoekgebied was aangewezen voor eventuele ‘inbreiding’. “Vervolgens zag ik dat ernaast een fietspad werd aangelegd over de dijk. Ik had daar niets over gelezen, er was nergens iets terug te vinden. Ik vond dat heel vreemd en ben daarom op onderzoek uitgegaan. Zodoende kwam ik bij Leefbaar Zeewolde terecht.”

De ‘date’ bleek van twee kanten te bevallen en daarna ging het snel. “Ik kwam op plek 6 van de kandidatenlijst van Leefbaar Zeewolde. Natuurlijk had ik met verkiezingswinst rekening gehouden, maar dat we tien zetels zouden krijgen was wel heel overweldigend. Op heel veel terreinen heb ik een eigen visie, maar ik breng ook een zekere eigenwijsheid mee. Als ik iets níet wil, zal ik dat echt wel zeggen. Op het moment dat het zin heeft, zul je mij zeker horen. Ik praat niet om te praten, dat vind ik zonde van de tijd. En dat ik zo’n beetje blanco toetrad tot de gemeenteraad, zie ik eigenlijk alleen maar als voordeel. Ik kan er met open vizier ingaan.”

Open en transparant

Manno’s interessegebieden zijn onder meer ruimtelijke ordening, woningbouw en ‘de complexe wereld’ van het afval scheiden. “Zeewolde is mooi, maar kan nog mooier. We moeten de bossen de bossen laten en niet voor hoogbouw of niet-dorpse projecten gaan. Ook de inbreng van de niet-coalitiepartijen is gewenst, dan doen we het immers nog meer samen. Participatie vanuit de bevolking is eveneens belangrijk en zorgt voor draagvlak.” Dat meedenken door de bewoners kan volgens Manno over allerlei zaken gaan. “In de eerste plaats is het belangrijk dat de gemeente haar verhaal helder naar buiten brengt, open en transparant heet dat. Dat kan beter dan het vaak ging, denk ik. Dus niet zoals het met mij ging bij dat fietspad over de dijk, zeg maar.”

Afbeelding
Realisatie nieuw woonzorgcomplex in Zeewolde een stap dichterbij Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Provincie stelt jaarlijks € 130.000,- subsidie beschikbaar voor het beleefbaar maken van Flevolands erfgoed Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving geopend voor de Avondvierdaagse Zeewolde Algemeen 21 uur geleden