Afbeelding
5 mei comite

5 mei comité Zeewolde opgeheven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - De vereniging 5 mei Comité Zeewolde is opgeheven. Dat meldt voormalig voorzitter Peter de Vries. 

“Bij de oprichting van dit burgerinitiatief in 2016 was het plan om ‘Vrijheid vieren op 5 mei’ op de kaart te zetten in Zeewolde. Doel was om iedereen bewust te maken dat Vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat na de 4 mei herdenkingen ook rede is om te genieten van de Vrijheid die wij ervaren in Zeewolde.”

Belangrijkste richtpunt van de vereniging was 5 mei 2020. “We hadden een schitterend programma waarin een vrolijke versie van D-Day in scene zou worden gezet. Met een boot zouden zelfs Canadese bevrijders van de Veluwe het strand opgevaren worden met Amerikaanse soldaten. Hier zouden naast oude militaire voertuigen ook allerlei sportactiviteiten en muziekoptredens plaatsvinden. Maar dit alles kon dus door Corona niet plaatsvinden.”

Het was tevens de bedoeling om Frits Tampung, de oprichter van de vereniging 5 mei comité Zeewolde, tot erelid te benoemen. “Ook dat heeft niet kunnen plaatsvinden en intussen is Frits vorig jaar overleden. Heel triest. We missen hem in het dorp”, laat De Vries weten. 

De voormalig voorzitter geeft aan dat de reden waarom de stekker uit de vereniging wordt getrokken is dat ze geen jongeren hebben kunnen vinden die als bestuursleden de vereniging wilden gaan runnen. “Daarnaast is ook de uiterst moeizame relatie met de gemeentebestuurders een reden om te stoppen. Ondanks dit hebben we vóór coronatijd een drietal herdenkingsfeesten kunnen organiseren. Vooral aan de viering in 2019 hebben we goede herinneringen met ruim 600 toeschouwers.”

“Hierbij willen we vooral alle vrijwilligers en bestuursleden, artiesten, bands, koren, Atletiekvereniging Zeewolde voor de fakkeloverdracht, veteranen, sportverenigingen, de scouting, het asielcentrum, restaurant fika. en alle sponsoren bedanken voor de mooie samenwerking de afgelopen jaren. Zonder deze inbreng was Vrijheid onder de aandacht brengen in Zeewolde niet mogelijk geweest. Hiermee komt een einde aan de organisatie van het Bevrijdingsfeest, maar we hopen dat iedereen nog lang van de Vrijheid kan genieten en daar ook bewust bij stilstaat.”