Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Windpark Zeewolde zorgt in alle opzichten voor positieve energie

· leestijd 2 minuten Zakelijk

ZEEWOLDE – Alle participerende boeren en overige aanwezigen werden vrijdagmiddag 26 augustus betrokken bij de feestelijke opening van Windpark Zeewolde. Gezamenlijk moesten zij in een tent aan de Vogelweg een kettingreactie bouwen, waarna de in totaal 83 turbines door middel van een videoshow virtueel werden aangezet.  

Ruim tweehonderd huishoudens in het projectgebied van 300 km2 namen gezamenlijk het initiatief en investeerden een half miljard euro in de ontwikkeling en realisering van Windpark Zeewolde. Met 320 MW opgesteld vermogen, produceert het windpark duurzame elektriciteit voor omgerekend zo’n 300.000 huishoudens. 


 Windpark Zeewolde

Windpark Zeewolde is het grootste windpark op land in Nederland. En ter wereld zelfs het grootste windpark dat volledig in handen is van direct omwonenden. Directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma liep vrijdag dan ook rond als een trots man. “Het is echt een gebiedsinitiatief met een enorm draagvlak.”

Zelfs corona zorgde niet voor noemenswaardige vertraging bij de bouw. Daar leek het aanvankelijk wel op, zeker toen het nog niet duidelijk was of het wel zou lukken met de financiering. “Voorjaar 2020, dat durf ik nu wel te zeggen, heb ik echt wel slapeloze nachten gehad. Gelukkig kwam het goed. We hebben daarna voorzichtig gebudgetteerd en voorzichtig gepland. Het is echt een gigantisch mooi project. Ik blijf nog een tijdje aan voor de contracten en de continuïteit. Daarna weet ik het nog niet, maar het moet heel wat zijn wil het tippen aan een project als dit.” Ook voor bestuursvoorzitter Wim Veldboom was het vrijdag een dag om nooit te vergeten. “Wat velen voor onmogelijk hadden gehouden, is toch gelukt. Het windpark is echt gezamenlijk tot stand gekomen, het is honderd procent lokaal eigendom. De lusten mogen nu ook komen waar de lasten waren. We mogen echt trots zijn op dit unieke project.” Gedeputeerde Jop Fackeldey sprak van ‘een enorme prestatie’. “En dat hebben jullie echt zelf gedaan”, gaf hij de aanwezige boeren mee. Fackeldey refereerde eraan dat er nog drie grote windparken verrijzen in Flevoland. “En dat zorgt echt voor groene stroom. Zodoende zijn we straks niet meer afhankelijk van gas en andere fossiele brandstoffen. Het voorbeeld wordt hier gegeven. Hier kunnen we nog vele jaren letterlijk en figuurlijk van genieten.” 

De opening van Windpark Zeewolde was voor wethouder Ernst Bron zijn eerste officiële openbare handeling. “Dank aan mijn voorgangers die hun steentje bijdroegen aan het jarenlange traject.” Van de voorgangers waren er drie aanwezig: Hendrik de Vries (PvdA/GroenLinks), Gerben Dijksterhuis en Ewout Suithoff (beiden ChristenUnie). Bron roemde naast de bestuurlijke ook de ambtelijke inspanningen en noemde eveneens energiecoöperatie De Nieuwe Molenaars, waardoor ook burgers kunnen participeren in het project. “Het windpark draagt verder bij aan de ambitie van Zeewolde om energieneutraal te blijven. Minder molens, meer stroom.” Ten slotte stelde Bron zich voor als ‘wijkwethouder van het mooie buitengebied’. “Ik kijk uit naar een vruchtbare samenwerking. Onze boeren hebben weer bewezen tot grote dingen in staat te zijn.” De laatste spreker vrijdagmiddag was Paul van Elderen, voorzitter van de Stichting Administratiekantoor van Aandelen in Windpark Zeewolde. Van Elderen noemde het windpark ‘een toonbeeld van hoe grote projecten gerealiseerd kunnen worden’. “En dat overheden dan garant willen staan voor de exploitatie, geeft mensen vertrouwen. Meer dan 95 procent van de boeren in het gebied doet mee. Dat laat zien hoe groot het draagvlak is. Wat een geweldige positieve energie gaat daarvan uit!” Een bijzonder woord van dank had Van Elderen voor de oorspronkelijke initiatiefnemers van tien jaar geleden en het bestuur en de directie van het windpark. “In voor- en tegenspoed stonden ze er. Het resultaat mag er zijn: groene stroom voor honderdduizenden huishoudens.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding