Afbeelding
Zeewolde Actueel

Windpark Zeewolde produceert eerste stroom

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Windpark Zeewolde produceerde maandagmiddag 21 juni zijn eerste stroom. Dat gebeurde vanuit een molen op de hoek van de Vogelweg en de Wulptocht. Er was met recht sprake van een historische en toch ook feestelijke gebeurtenis, dat konden de coronamaatregelen en het slechte weer niet verhinderen.

Mijlpaal

In het Windpark Zeewolde worden 220 oudere, verspreid staande windmolens vervangen door 83 nieuwe, die in totaal 2,5 tot 3 keer meer stroom op zullen leveren. In een gebied van meer dan 300 vierkante kilometer is meer dan 90 procent van de boeren, bewoners en ondernemers aandeelhouder. De tiphoogte (het uiterste puntje van de molenwieken) loopt uiteen van 140 tot 220 meter. De eerste spade voor de bouw ging de grond in in oktober 2019. Daarna werden er 50 km aan wegen aangelegd, funderingen aangebracht en opstelplaatsen gebouwd. Het produceren van de eerste stroom maandag 21 juni mocht met recht een mijlpaal heten en daar was Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, directeur van Windpark Zeewolde, maar wat trots op. “Het gebied heeft het gedaan”, blijft de ‘managing director’ bescheiden. “Ik vind het geweldig wat er is gepresteerd door al die mensen bij elkaar, hoe de boeren redelijke vergoedingen bedachten en hoe continu geprobeerd is iedereen mee te krijgen. Dat is niet mijn verdienste, maar in de eerste plaats die van het bestuur en van het team waarmee ik mag werken.” Het project mag dan nu aardig volgens planning verlopen, Sieburgh Sjoerdsma geeft toe dat hij er weleens slapeloze nachten van heeft gehad. “Toen corona maart vorig jaar begon, heb ik me echt wel onzeker gevoeld. Niemand wist welke kant we met z’n allen opgingen. Wij zaten juist midden in ons financieringstraject. Ik had zorgen om de mensen uit het gebied die er al geld in hadden gestopt. Vanwege de onrust in de markt liep de financiering uiteindelijk vier maanden vertraging op. We hielden verder ons hart vast of er geen vertragingen in de verdere voorbereiding zouden optreden, maar dat is reuze meegevallen.” Om de ‘verkeerde heipalen’ moet de directeur van Windpark Zeewolde lachen. “Storm in een glas water. Het waren helemaal geen verkeerde heipalen, de Omgevingsdienst had achteraf liever een ander soort paal gebruikt. Nou oké…” Sieburgh Sjoerdsma ziet geen onoverkomelijke hobbels meer richting zomer, herfst 2022, wanneer het park afgebouwd moet zijn. “Ja, we kunnen een volgende coronagolf krijgen of een Elfstedentocht. En laten we niet vergeten dat we nog 80 molens moeten realiseren.”

Uniek project

Wim Veldboom, bestuursvoorzitter van het windpark, was maandagmiddag eveneens een blij man. “Iedereen in het werkgebied mocht meedoen en had dezelfde kansen”, memoreerde hij. “Ik ben er trots op dat zóveel boeren zich bij het project aansloten. Het is een windpark voor en door het gebied. Er is veel risico genomen en flink geïnvesteerd. Maar vanaf vandaag leveren we groene stroom en binnenkort hebben we zicht op de eerste revenuen.” Gedeputeerde Job Fackeldey vond het een prestatie dat er zoveel ‘belangen’ bij elkaar waren gebracht. “Zo’n grote participatie uit het gebied is uniek in Nederland, daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen.” Ook wethouder Egge Jan de Jonge prees de ‘eendracht’ van de initiatiefnemers. “Mede dankzij u blijft Zeewolde de duurzaamste gemeente van Nederland. Maar de credits gaan ook naar mijn college Ewout Suithoff, die heel veel bij de start en de voorbereiding betrokken was.” Suithoff was vanwege ziekte enige tijd uit de roulatie, maar is momenteel volop aan het reïntegreren.

Volgende generatie

De eerste stroom kon worden geleverd op het moment dat de molen draaide. Sieburgh Sjoerdsma, Veldboom, Fackeldey, De Jonge en Ton Vrijdag (bouwdirecteur) moesten hiervoor op ludieke wijze een lint doorknippen. De benodigde scharen waren met de trekker gebracht door ‘de volgende generatie boeren’, Jur Veenink, Joost Romme en Martine Trip.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding