Afbeelding
Leefbaar Zeewolde

Leefbaar Zeewolde verbaasd over verkeerde heipalen bij aanleg Windpark Zeewolde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Leefbaar Zeewolde wil weten wat er waar is van het verhaal dat er verkeerde heipalen worden gebruikt bij de bouw van windmolens van Windpark Zeewolde. Fractievoorzitter Ben Sonneveld klom in de digitale pen en stelde er vragen over aan het college van B en W.

Omroep Flevoland meldde zaterdag 8 mei jl. dat bij de bouw van windmolens van Windpark Zeewolde gebruik is gemaakt van verkeerde heipalen. De palen zijn gedeeltelijk door de waterbeschermingslaag geslagen die het ‘zuivere’ grondwater moet afdekken van mogelijk vervuild oppervlaktewater. Als heipalen door de waterbeschermingslaag worden geslagen moet de aannemer verplicht prefap-palen gebruiken die voorkomen dat het oppervlaktewater en het grondwater, via de paal, met elkaar in contact kunnen komen. Uit onderzoek van de omgevingsdienst blijkt dat de aannemer verkeerde heipalen gebruikt. Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, directeur van Windpark Zeewolde, vindt de gebruikte palen echter veilig genoeg en gaat verder met het heien van de gewraakte palen. Eerder had de provincie ook reeds nadrukkelijk gevraagd andere heipalen te gebruiken, maar het windpark is daar tot op heden niet op ingegaan. In de vergunning die de gemeente Zeewolde aan het windpark heeft verleend ontbreekt een verwijzing naar het gebruik van prefab-palen indien de heipalen door de waterbeschermingslaag worden geslagen. Daardoor kan het windpark niet worden gedwongen andere palen te gebruiken.

Toch heeft Leefbaar Zeewolde vragen. Fractievoorzitter Ben Sonneveld wil van B en W weten of zij op de hoogte zijn van het gebruik van verkeerde heipalen. Sonneveld stelt dat het voorkomen van het vervuilen van grondwater zwaarder moet wegen dan de besparing in tijd die er nodig is om nieuwe heipalen te bestellen (Sjoerdsma had aangegeven dat het maanden zou duren om de juiste heipalen te verkrijgen). Tevens wil de LZ-fractievoorzitter weten wat het college heeft gedaan om de aannemer te bewegen wél de juiste heipalen te gebruiken. Ook zegt hij benieuwd te zijn welke instantie (gemeente, provincie) verantwoordelijk is voor eventuele lekkages en grondwatervervuiling die veroorzaak worden door het gebruik van verkeerde heipalen. Hij vraagt zelfs of er gesproken kan worden van een milieudelict en of er in dat geval juridische mogelijkheden zijn om de verdere bouw van het windpark stil te leggen totdat de juiste heipalen voorhanden zijn.