Afbeelding
Bob van Aubel

Verkeerde heipalen gebruikt bij Windpark Zeewolde

Algemeen

ZEEWOLDE – Bij controle van de omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek blijkt dat bij de bouw van de windmolens voor Windpark Zeewolde op een aantal locaties verkeerde heipalen zijn gebruikt. De palen zijn gedeeltelijk door de waterbeschermingslaag geslagen. Hier hadden speciale (prefab) palen voor gebruikt moeten worden, meldt Omroep Flevoland.

Directeur van het Windpark Zeewolde , Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma liet aan Omroep Flevoland weten dat bij zo’n 7 van de 91 locaties heipalen zo diep zitten dat ze in de waterlaag zijn gekomen. Deze palen staan in de buurt van de Schollevaarweg. De palen die gebruikt zijn, zijn volgens de provincie daar niet toegestaan omdat ze een ‘íets groter risico op lekstromen’ hebben. Bij lekkage kan het grondwater verontreinigd raken. Ondanks de verkeerde palen benadrukt de provincie dat er ‘een minimaal risico’ op lekkage is.

Het windpark laat weten de heipalen veilig genoeg te vinden en is niet van plan andere palen te gaan gebruiken. Volgens directeur Sieburgh Sjoerdsma zou dit maanden vertraging opleveren en bovendien financiële gevolgen hebben.

Fracties van JA21 en PVV zetten vraagtekens bij de gang van zaken en hebben vragen gesteld aan de provincie Flevoland. Zij willen onder meer opheldering over de mogelijke risico’s en aansprakelijkheid met het oog op mogelijke bodemvervuiling en willen weten of de provincie alsnog gaat kijken of het gebruik van de goede palen afgedwongen kan worden. (Bron Omroep Flevoland)