Afbeelding
Eigen foto

Transformatorstation klaar voor groene stroom Windpark Zeewolde

Algemeen

ZEEWOLDE - Het transformatorstation van Windpark Zeewolde aan de Vogelweg is gebouwd en staat nu klaar om de stroom die de 83 nieuwe turbines opwekken, om te zetten en te transporteren naar TenneT aan de Bloesemlaan. Komende maanden worden de eerste windturbines aangesloten op het transformatorstation. 

Algemeen directeur van Windpark Zeewolde Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma: “We hebben met dit grote transformatorstation een zogeheten privaat net gemaakt waar wij ons eigen windpark op aansluiten, maar ook andere windparken en zonneparken op (kunnen) worden aangesloten. We zijn blij dat we op tijd klaar zijn voor de stroom van onze nieuwe turbines.”

Windpark Zeewolde is een uniek gebiedsinitiatief qua grootte en draagvlak. Ruim 200 boeren, bewoners en moleneigenaren vervangen samen 220 huidige turbines door 83 grotere, moderne turbines in zes rustige lijken in het landschap. Aangezien er niet genoeg capaciteit voor zoveel groen stroom op het Flevolandse elektriciteitsnetwerk beschikbaar is, heeft Windpark Zeewolde zijn eigen transformatorstation gebouwd. Hier wordt de spanning uit de windturbines van 33.000 volt opgewerkt naar 150.000 volt. Dat gebeurt met twee transformatoren, die elk 200 ton wegen. Een transformator bestaat uit magnetisch gekoppelde spoelen, die de stroom omzetten naar een hoger spanningsniveau. De stroom op 150.000 volt wordt rechtstreeks aan het hoogspanningsnetwerk van TenneT geleverd.  

Komende maanden worden naar verwachting de eerste windturbines aangesloten op het transformatorstation en wordt de eerste stroom geleverd. Het totale project is klaar in het najaar van 2022. 

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 6 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 8 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 8 uur geleden