Afbeelding
Zeewolde Actueel

Leefbaar Zeewolde stelt 36 vragen over komst datacenter

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – De fractie van Leefbaar Zeewolde is er nog niet uit of zij ja of nee moet zeggen tegen de komst van een datacenter naar Zeewolde. Om een afgewogen oordeel te kunnen geven, stelt fractie voorzitter Ben Sonneveld daarom maar liefst 36 vragen over het heikele onderwerp aan B en W.

Groene energie is primair bedoeld voor huishoudens en bestaande bedrijven. Ook het datacenter zou er gebruik van gaan maken. Sonneveld wil in verband hiermee weten welk percentage huishoudens en bedrijven dit momenteel reeds doen. Bij de bouw wordt er gesproken over 1200 tot 1500 arbeidsplaatsen. Sonneveld is benieuwd of er sprake is van een constante hoeveelheid of dat deze wordt uitgesmeerd over de genoemde vijf tot zeven jaar. Als het datacenter eenmaal draait, zal het aantal arbeidsplaatsen 400 tot 450 zijn. Sonneveld vraagt op welke wijze Zeewolde en de regio hiervan kunnen profiteren. 

Het lozen van koelwater op de Hoge Vaart en in het verlengde daarvan in het Wolderwijd is ook een ‘dingetje’ voor de grootste raadsfractie. Sonneveld stelt hierom een ‘onafhankelijk onderzoek’ voor. Liever zou hij een gesloten / intern koelwatersysteem hebben gezien. Ook vraagt hij zich af of er sprake is van een economische keuze is of dat er technologische beletsels zijn. In dit verband wil hij ook weten of de drinkwatervoorziening in de omgeving wordt beïnvloed. 

Sonneveld wil van het college de zekerheid dat het datacenter niet zorgt voor extra (mega)windmolens. Ook moet van hem worden voorkomen dat het Windpark Zeewolde in de toekomst zou worden opgekocht. Tevens is hij benieuwd naar de ‘maatschappelijke bijdrage’ van de initiatiefnemers. 

De LZ-fractievoorzitter kijkt al verder: als na twintig jaar data anders worden opgeslagen, zou de gemeente dan nog de mogelijkheid hebben regie te voeren over het betreffende grondgebied? Tevens wil hij zien vastgelegd hoe wordt omgegaan met klachten van omwonenden, welke expertise nodig is van brandweer en ambulance en hoe er door aanbieders van openbaar vervoer kan worden geanticipeerd op de toeloop van toekomstige werknemers. 

Sonneveld denkt mee en vraagt of vijf meter verdiept aanleggen wellicht zou kunnen zorgen voor een betere landschappelijke inpassing. Daarnaast wil hij nog weten of en hoeveel straling er vrijkomt op het moment dat het bedrijf operationeel is (en of dit binnen de normen blijft), de restwarmte ingezet kan worden voor woningen in het dorp, Nederlandse bouwbedrijven en lokale bouw- en installatie-ondernemers een voorrangspositie krijgen en hoe het zit met de recycling van de hoogwaardige apparatuur. Fijntjes vraagt Sonneveld nog of de gemeente Zeewolde een duik zal maken in de zogenoemde Duurzame top-100. 

Ten slotte wil de LZ-fractievoorzitter weten of het voldoende is dat de gemeente(raad) het bestemmingsplan goedkeurt of dat er zich nog meer instanties mee moeten bemoeien. En, o ja, of de overheid nog meer ‘verrassingen’ in petto heeft voor Zeewolde.

Link naar de vragen: https://www.leefbaarzeewolde.nl/wp-content/uploads/2021/03/20210319-LZ-Vragen-over-het-Datacenter_V.pdf