Datagebruik is overal
Datagebruik is overal Onbekend

Wie zónder toenemend datagebruik is, mag als eerste tegen zijn

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Zeewolde Liberaal kijkt op een realistische en pragmatische wijze naar de mogelijke komst van het Datacenter (DC) naar Zeewolde. Vrijwel iedereen maakt in toenemende mate gebruik van dataverkeer. We doen niet anders dan starend op onze smartphone vooruitgaan. Whatsapp, social media, navigatie, GPS, videobellen, streaming en video on demand, e-mail, internet, foto’s en muziek op je smartphone, DigiD, Studielink, Amber Alert, NL-alert, De Luisterbieb, Track & Trace, Jinek of Veronica Inside terugkijken of de kerkdienst terugluisteren, pinnen bij AH, elektronisch bankieren en de elektrische belastingaangifte; apps in vele tienduizenden soorten en maten voor evenzovele toepassingen zoals de corona app en het Vaccinatiepaspoort straks. Alles maar dan ook álles is met het internetprotocol (IP) aan elkaar verbonden, zelfs de deurbel, de wasmachine, de CV, de Zonnepanelen op het dak, de meterkast of de afvalcontainer.

En sinds de pandemie werken we massaal thuis, is videoconferencing via Teams of Zoom de norm geworden en kopen we nog vaker op internet dan we daarvoor al deden. En alles heeft met dataverkeer te maken dat wordt afgehandeld in datacenters over de hele wereld, ook in Nederland: juíst in Nederland, omdat wij een belangrijk schakelpunt zijn in het wereldwijde datanet, samen met Frankfurt, Brussel en Parijs. Elk groter dan New York, Hongkong of Tokio. Een toenemend datagebruik betekent dus simpelweg dat er meer datacenters nodig zijn.

Maar niet in Zeewolde alstublieft, wordt er vooral op sociale media door onruststokers geroepen, want we staan nu op nummer 1 als duurzaamste gemeente van Nederland – althans op het grondgebied van Zeewolde wordt meer energie opgewekt, dan we in het dorp verbruiken - en met de komst van het DC zouden we zomaar dat plekje wel eens kwijt kunnen raken. Maar lekker belangrijk dat plekje. Het gaat er immers toch niet om wáár ‘onze’ groene stroom wordt gebruikt? Nu gaat ‘onze’ windenergie logischerwijs naar de minst duurzame gemeenten in ons land, naar gemeenten waar gebruikers méér energie verbruiken dan ze zelf opwekken. Is de weerstand tegen de komst van een datacentrum niet een klassiek voorbeeld van NIMBY, het ‘not in my backyard’ verschijnsel bij mensen die om wat voor reden dan ook hun eigen situatie belangrijker vinden dan die van een ander?

En ja, een DC verbruikt veel energie en neemt de nodige ruimte in beslag, maar dat doet het overal en om als verbruiker van data nou wél de lusten te willen plukken, maar de lasten maar aan ánderen te willen overlaten, klinkt ons niet heel erg vriendelijk in de oren.

Zeewolde Liberaal ziet de komst van het DC dan ook met vertrouwen tegemoet. Het levert werkgelegenheid op, 35 ha extra bedrijventerrein, OZB-inkomsten en een onderneming die bereid is om in de samenleving van Zeewolde te investeren. Daarnaast zal onderzoek uitwijzen of de restwarmte van dit DC gebruikt kan worden om onder meer Zeewolde van het gas af te halen. Zeewolde Liberaal ziet dus kansen en mogelijkheden die het DC biedt voor Zeewolde en tegelijkertijd uitdagingen om de inpassing ervan zo goed mogelijk te laten verlopen.