Waar moet deze...?
Waar moet deze...? Foto: Zeewolde Actueel

En Zeewolde kruiste weer eens de buizen..!

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE — Ooit ontsproten aan het creatieve brein van Erik Wallenburg, een outdoor groepsspel voor Koninginnedag dat eigenlijk niet kán en daarom zo leuk is: ‘Zeewolde kruist de Buizen‘. Creëer met je ploeg een spoor van rioolbuizen langs, door en over hindernissen en obstakels, en zorg dat je als eerste aan de finish bent. Dat is in een notendop de opdracht, met als extra beoordelingsfactor: gebruik zo weinig mogelijk buizen. Dat klinkt simpel, maar is het dat ook..? Dat moest blijken op Koningsdag 2024, 24 jaar na de eerste uitvoering…

In een heel precies samengesteld draaiboek was te lezen hoe het allemaal in z’n werk moest gaan, en de coaches van de twee strijdende ploegen hadden het er druk mee. Ploeg ‘Dorp’, uitgedost in blauwe shirts, nam het op tegen ploeg ‘Buitengebied’ in het groen, en dat allemaal onder het toeziend oog van een in het geel gestoken jury, leden van het gemeentebestuur onder leiding van wethouder Helmut Hermans. Aan weerszijden van de atletiekbaan werd afgeteld, en toen de vlag viel gingen de twee groepen van elk ruim twintig personen, jong en oud en daartussen, fanatiek aan de slag om het vastgestelde parcours met buizen uit te leggen. Handigheid én tactiek, daar draaide het om. 


Het betere bochtenwerk... - Zeewolde Actueel


De kruising... - Zeewolde Actueel

Halverwege het parcours lag de kruising. Daar moesten beide buizentrajecten elkaar kruisen, en aan de andere zijde van de baan verder gelegd worden. De groepen hadden zo hun eigen fanclubs die vanachter de dranghekken hun aanmoedigingen over de baan riepen, en meeliepen met de vorderingen van ‘hun’ ploeg. Het kon dus niet anders of ook de publieksgroepen kruisten elkaar halverwege. Een grappige bijkomstigheid die niemand echt voorzien had, maar wel extra hilariteit meebracht. Het groene team, ‘Buitengebied’ dus, bleek uiteindelijk net iets handiger met al dat puzzelen, zagen, passen en meten, en ging met de eer strijken. Welverdiend!

De organisatie had een megaklus aan dit spektakel, en kan uiterst tevreden zijn met de afloop. Het uiteindelijke doel van zo’n evenement is natuurlijk het ‘feestelijk verbroederen’, sportieve rivaliteit uitwerken in een heel origineel spel dat vervolgens met vuur en verve, maar vooral héél gezellig wordt gespeeld. Die opzet slaagde volledig, en vraagt stilletjes om een vervolg. Was dit het eenmalig opvlammen van een geweldig idee, of gaan ‘we’ er echt een traditie van maken..? De tijd zal het leren. 

Team groen in de startblokken.
Team blauw aarzelt...
Waar blauw en groen kruisen wordt het druk...
Dat heeft 'blauw' toch wel goed gedaan...
Het brein achter de buizen: Erik Wallenburg.
Ik doe ook mee...
Afbeelding
het winnende team 'groen'
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding