De immer populaire kleedjesmarkt is niet meer weg te denken op deze feestelijke dag
De immer populaire kleedjesmarkt is niet meer weg te denken op deze feestelijke dag Archieffoto Zeewolde Actueel

Zeewolde maakt zich op voor Koningsdag

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE - Op zaterdag 27 april viert koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag en dat feestje wordt, onder meer met dank aan de Oranjevereniging en Scouting Jan Wandelaar, zoals altijd groots meegevierd in Zeewolde. Gezien het programma belooft het een dag vol gezelligheid te worden voor alle dorpsgenoten.

Feestvierders kunnen de avond ervoor, vrijdag 26 april, al in oranje- stemming komen tijdens de Nacht van Oranje bij The Lux.

Op zaterdag beginnen de festiviteiten al vroeg, vanaf 07.00 uur, met de traditionele kleedjesmarkt op het evenemententerrein en in het centrum. De spanning stijgt als iedereen zijn of haar plekje heeft gevonden op de kleedjesmarkt, vooral bij het gemeentehuis. Daar verzamelen de gedecoreerden zich en maken rond 9.30 uur samen met de burgemeester hun opmars richting het evenemententerrein. Dit gebeurt geheel in stijl met paarden en de koets van Assies, met Hendrik Jan Beekhuiszen op de bok en daarachter de ecocar met Bram Blotenburg achter het stuur, onder muzikale begeleiding van Showkorps Blue Seals. Eenmaal aangekomen op het evenemententerrein worden de gedecoreerden verwelkomd door het publiek. De officiële opening vindt plaats door het hijsen van de vlaggen door burgemeester Gerrit Jan Gorter en het zingen van het Wilhelmus. Aansluitend is er ruimte om de felicitaties over te brengen aan de gedecoreerden.

Activiteiten

Scouting Jan Wandelaar is de gehele dag aanwezig met diverse koningspelen, rommelmarkt, fietsenveiling, verkoop van oliebollen en om 16.00 de uitreiking van de verloting.

Anders dan anders is er dit jaar een terug van weggeweest spektakel: Zeewolde Kruist de Buizen! Dit sportieve spel is een oude traditie die vanwege de viering van 40 jaar Zeewolde weer terug keert op het programma. De eerste editie werd in 2000 gespeeld tijdens (toen nog) Koninginnedag. Zeewolde Kruist de Buizen is bedacht door Erik Wallenburg en zal om 14.00 uur gespeeld worden op de atletiekbaan.

Voor dit spel kun je je nog aanmelden door een t-shirt op te halen bij De Leeuw Snacks. Opgeven is ook mogelijk via: info@oranjevereniging-zeewolde.nl.

Er wordt in teamverband, t.w. team Dorp (blauwe t-shirts) en team Buitengebied (groene t-shirts), gespeeld om zo’n 400 meter rioolbuis met elkaar te verbinden. Dat lijkt eenvoudig, maar onderweg kom je verschillende hindernissen tegen. Wie durft de uitdaging aan? Dit evenement wordt mede gesponsord door Van Gelder Groep.

Op en rondom het evenemententerrein zijn er tal van eet- en drinkgelegenheden, zowel overdag als ‘s avonds. Denk aan diverse zoetwaren, lekkere friet, snacks, broodje hamburger, Turkse pizza, döner, diverse tosti’s, smoothies en oosterse hapjes. Dus ook aan de innerlijke mens wordt gedacht.

Optredens

Vanaf 15.30 starten diverse toffe optredens. Het programma begint met tienerband Mixed Up (bekend van Junior Songfestival), en om 17.00 uur staat zanger Daan op het podium. Tussendoor zorgt DJ Molina voor de muzikale omlijsting. Om 18.00 uur vervolgt het programma met de Verrückte Stunde (bekend van Evers staat op) en wordt Koningsdag knallend afgesloten met Pug N’ Play.

Huis- en parkeerregels

Belangrijk om te vermelden zijn de huisregels  die die dag van kracht zijn, evenals de parkeerregels. Rolcontainers en grote containers worden op verschillende plaatsen geplaatst voor afval. “Het zou fijn zijn als iedereen zorgdraagt voor hun eigen spullen”, aldus de Oranjevereniging.

Het advies is om zoveel mogelijk met de benenwagen of de fiets te komen. Er vinden namelijk werkzaamheden plaats rondom het centrum waardoor o.a. de parkeerplaats op de Stevinhof niet toegankelijk is. Het Flevoplein is wel open, maar bereikbaar via de ingangen aan de Peppel en Oostergo. De parkeergarage heeft geen maximale parkeertijd. Daarnaast kan men parkeren bij sportcomplex Het Baken, de skatebaan, langs het Kluunpad, TV de Punt, VV Zeewolde, op het Flevoplein (bereikbaar via de zij-ingangen) en het Horsterplein.

Let op: er geldt een parkeerverbod aan de Flevoweg en groenstrook tegenover Het Baken. Het is mogelijk om snel uit te laden voor de kleedjesmarkt aan de Flevoweg, maar er wordt goed op toegezien dat auto’s hier niet geparkeerd worden. Een deel van het veld is helaas niet bruikbaar vanwege opslag werkzaamheden centrum carré. De mensen worden verzocht naast het veld ook richting het centrum te gaan met hun verkoopwaar. Het niet naleven voorschriften of aanwijzingen kan leiden tot boetes.


(Programma door Oranjevereniging)