Afbeelding
Zeewolde Actueel

Zeewolde Liberaal ziet vooral kansen en mogelijkheden bij komst datacenter

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Diverse raadsfracties gingen in Zeewolde Actueel van dinsdag 16 maart jl. reeds in op de mogelijke komst van een datacenter in Zeewolde. Vandaag reageert Zeewolde Liberaal.

‘NIMBY’

Wie zónder toenemend datagebruik is, mag van Zeewolde Liberaal als eerste tegen de komst van een datacenter in Zeewolde zijn. “We doen niet anders dan staren op onze smartphone”, aldus fractievoorzitter Rob Smeets. “En alles maar dan ook alles in het leven is met het internetprotocol aan elkaar verbonden.” Smeets heeft er moeite mee dat tegenstanders roepen dat ‘we’ nummer één als duurzaamste gemeente van Nederland zijn en dat ook moeten blijven. “Op het grondgebied van Zeewolde wordt meer energie opgewekt dan we in het dorp verbruiken. Met de komst van het datacenter zouden we zomaar dat plekje kwijt kunnen raken. Niet om het een of ander hoor, maar lekker belangrijk dat plekje. Het gaat er immers toch niet om wáár onze groene stroom wordt verbruikt? Nu gaat onze windenergie logischerwijs naar de minst duurzame gemeenten in ons land, naar gemeenten waar gebruikers méér energie verbruiken dan ze zelf opwekken. Kom op mensen, is de weerstand tegen de komst van een datacentrum niet het klassieke voorbeeld van NIMBY, het ‘not in my backyard’-verschijnsel bij mensen die om wat voor reden dan ook hun eigen situatie belangrijker vinden dan die van een ander?”

Van gas af

Smeets erkent dat een datacenter veel energie verbruikt en de nodige ruimte in beslag zal nemen. “Maar dat doet het overal en om als verbruiker nu wél de lusten te willen plukken, maar de lasten maar aan anderen te willen overlaten, klinkt ons niet heel vriendelijk in de oren.” Volgens Smeets en zijn Zeewolde Liberaal levert de komst van het datacenter werkgelegenheid op, 35 ha extra bedrijventerreinen, ozb-inkomsten en een onderneming die bereid is om in Zeewolde te investeren. “Onderzoek zal verder uitwijzen of de restwarmte van het datacenter gebruikt kan worden om Zeewolde van het gas af te kunnen halen.” Toch wil Smeets zijn ogen niet sluiten voor de nadelen. “Er zijn kansen en mogelijkheden en tegelijkertijd ook uitdagingen om de inpassing zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 20 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport gisteren