Afbeelding
Bob van Aubel

College van B&W: toegepaste (vibro-)heipalen voor windpark niet verboden

Gemeente

ZEEWOLDE – Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek constateerde in mei dat bij de bouw van de windmolens voor Windpark Zeewolde op een aantal locaties verkeerde heipalen zijn gebruikt en dat deze palen gedeeltelijk door de waterbeschermingslaag zijn geslagen. Volgens de provincie Flevoland hadden hier speciale (prefab) palen voor gebruikt moeten worden. Het college van B en W Zeewolde laat, in antwoord op de vragen die de fractie van Leefbaar Zeewolde hierover stelde, weten dat de toegepaste (vibro-) heipalen volgens de verleende vergunning toegestaan zijn.

Volgens het college is het een interpretatiekwestie of vibro-palen (‘ín het werk’ gestorte betonpalen) wel of niet zijn toegestaan volgens de provinciale regels. “De interpretatie van de provincie is dat enkel prefab betonpalen zijn toegestaan. Echter zo is het niet geformuleerd in de provinciale omgevingsverordening; de provinciale regel spreekt van betonnen palen. Geconcludeerd kan worden dat de toegepaste vibro-palen niet verboden zijn.”

Het risico op mogelijke verontreiniging van het grondwater door de vibro-palen is volgens het college ‘niet (of nauwelijks) groter dan bij toepassing van prefab betonnen heipalen. Ingenieursbureau BT Geoconsult concludeert in haar rapport dat ‘ook tijdens de paalinstallatie en de levensduur van de palen geen beinvloeding van de (drink)watervoerende lagen in de boringsvrije zone zal plaatsvinden.’ ingenieursbureau Arcadis stelt dat juist vanwege het beperkte karakter van het risico daarom geadviseerd wordt om vibro-palen te gebruiken.

Het college zag geen reden om, zoals Leefbaar Zeewolde stelde, ‘de aannemer te bewegen de juiste heipalen te gebruiken. “Hierop hebben wij geen actie ondernomen omdat Windpark Zeewolde beschikt over een onherroepelijke en rechtsmatige Omgevingsvergunning op basis waarvan de vibro-palen gebruikt mogen worden. Er is geen sprake van een milieudelict. We zien dus geen aanleiding om de verdere bouw van het windpark stil te leggen.”

Het volledige antwoord van het college van B & W aan Leefbaar Zeewolde is hier   terug te lezen.