Wethouder Ewout Suithoff (l) met Wim Veldboom, bestuursvoorzitter Windpark Zeewolde
Wethouder Ewout Suithoff (l) met Wim Veldboom, bestuursvoorzitter Windpark Zeewolde Gemeente Zeewolde

Windpark Zeewolde: heel Zeewolde kan ervan profiteren

· leestijd 2 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – Als je over de A27 Flevoland binnenkomt of langs de A6 rijdt kan het je niet ontgaan; het verrijzen van de één na de andere enorme windturbine met een duizelingwekkende tiphoogte variërend van 140 tot 220 meter. De windturbines behoren tot Windpark Zeewolde B.V. die hiermee 83, op land de grootste, windturbines bouwt. En als het project klaar is, kan in principe heel Zeewolde van het windpark profiteren.

Windpark fonds
Na oplevering van het totale windpark in 2022 komt er namelijk vanuit Windpark Zeewolde jaarlijks een zgn. gebiedsgebonden bijdrage, een in het provinciale Regioplan Wind opgenomen financiële verplichting, beschikbaar. Het gaat om een bedrag van €371.595. Dit geld wordt via een gemeentelijke subsidie als positief instrument ingezet voor kwaliteitsverbetering van heel Zeewolde. Die kwaliteitsverbetering heeft betrekking op thema’s duurzaamheid, leefbaarheid en landschap. De eerste uitkering is in juni 2023 en zal gedurende de exploitatieperiode van 20 jaar jaarlijks beschikbaar komen.

Het grootste deel van de inwoners van Zeewolde is op de hoogte van de komst van het windturbinepark. Maar de meerderheid is minder of niet bekend met de gebiedsgebonden bijdrage. Dat blijkt uit de resultaten van de enquête die is voorgelegd aan het Burgerpanel Zeewolde. Zij gaven wel aan de drie thema’s voor kwaliteitsverbetering belangrijk te vinden, met prioriteit voor maatregelen gericht op verdere vergroening van het dorp en op het tegengaan van eenzaamheid, armoedebestrijding en lokale werkgelegenheid.

Projecten met impact
De bedoeling is dat na juni 2023 organisaties, bedrijven en bewonerscollectieven projectaanvragen kunnen indienen. Hiervoor wordt door de gemeente in samenwerking met Windpark Zeewolde een beleidskader opgesteld, waarin wordt opgenomen aan welke voorwaarden aanvragen moeten voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Wat die criteria zijn wordt nog verder uitgewerkt. De aanvragen worden getoetst door een projectteam met vertegenwoordigers van Windpark Zeewolde en gemeente. “Voor het college is het van belang dat iedereen moet kunnen meedoen”, benadrukt wethouder duurzaamheid, Ewout Suithoff. “Maar het moet wel projecten zijn die impact hebben oftewel ‘die er toe doen’”, vult Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, directeur Windpark Zeewolde aan.

Het uitgangspunt is dat de totale gemeenschap van Zeewolde moet kunnen profiteren van Windpark Zeewolde. Bewoners van de gemeente konden eerder al meedoen via energiecoöperatie De Nieuwe Molenaar, tevens een van de aandeelhouders van het windpark. Voor nog meer deelname is Windpark Zeewolde van plan volgend voorjaar een obligatielening uit te geven. Sjoerdsema: “En door het inzetten van de gebiedsgebonden bijdrage kan straks iedereen uit het dorp vanuit een bewonerscollectief meedoen.”

Door het projectteam is nu een notitie Uitgangspunten gebiedsgebonden opgesteld, waarin belangrijke uitgangspunten zijn vastgelegd. Als de gemeenteraad op 4 november a.s. instemt met de notitie, wordt deze verder uitgewerkt tot een beleidskader. Informatie over het aanvragen van een subsidie en daaraan verbonden voorwaarden wordt in 2023 verder geïnformeerd.

Uniek project
Het in aanbouw zijnde Windpark is in velerlei opzichten uniek. Zo is in dit gebied van meer dan 300 vierkante kilometer meer dan 90% van de boeren, bewoners en moleneigenaren al aandeelhouder. Daarmee vormen zij samen de grootste burgerwindcoöperatie van Europa. De nieuwe windturbines leveren drie keer meer energie dan de oude turbines. Met een totaal vermogen van 320 MegaWatt, genoeg om 280.000 huishoudens van stroom te voorzien, is het ook het grootste windproject op land in Nederland. De nieuwe exemplaren vervangen de huidige 220 oude windturbines; deze moeten op 1 januari 2027 allemaal gesaneerd zijn.