Afbeelding
Foto: Probusclub Zeewolde

Probusclub Zeewolde viert derde lustrum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Probusclub Zeewolde bestaat 15 jaar en viert dat op woensdag 24 april met een bezoek aan Paleis Het Loo en een huifkartocht in de buurt van Apeldoorn.

Leidinggevende functies

Probus is een club van mannen die tijdens hun werkzame leven een leidinggevende functie bekleedden, maar die de leeftijd hebben bereikt waarop zij hun beroepsmatige activiteiten grotendeels achter zich hebben gelaten. Probus is afgeleid van het Engelse ‘Association of retired PROfessional and BUSiness-people’. De eerste Probusclub werd in 1965 in Engeland opgericht door Harold Blanchard, een toenmalig lid van de Rotaryclub Caterham. In 1977 werd de eerste afdeling in Nederland opgericht op initiatief van drie leden van de Rotaryclub Delft Vrijhof. Bert van der Munnik en Arend Dubbelboer stonden op 14 januari 2009 aan de wieg van Probusclub Zeewolde. Beide heren waren al lid van de moederclub uit Nijkerk. Hoewel zij intussen resp. 92 en 90 jaar oud zijn, bleven zij hun club altijd trouw. Daarbij zijn zij nog niet eens het oudste lid. Die eer komt Jan Brouwer met zijn 93 jaar toe. Meer dan de helft van de dertig Probusleden is de 80 al gepasseerd. De gemiddelde leeftijd bedraagt 79 jaar. Het jongste lid is 66. Lid worden kan alleen op uitnodiging. De club komt tweewekelijks op woensdagochtend bijeen in een achterzaal van kerkcentrum Open Haven. Tijdens elke bijeenkomst houdt een van de leden een presentatie over iets wat te maken heeft met zijn (vroegere) beroep, hobby of interesse. Ook is het mogelijk dat er een gastspreker wordt uitgenodigd. Bijeenkomsten worden afgesloten met een lunch.

Mooie verhalen

“We zijn een vriendenclub”, vertelt de huidige voorzitter Hans Visser (73). “We zijn er voor elkaar en helpen en ondersteunen elkaar.” Zelf is Visser, die in zijn werkzame leven controller was, voor het tweede jaar voorzitter. “In principe ben je dat voor een jaar, maar het is sinds kort ook mogelijk dat nog een jaar te zijn.” Herman Heino (81), gepensioneerd organisatieadviseur en projectleider, is secretaris. “Ik werd al lid in Nijkerk. Bij het formeren van het eerste bestuur zei ik dat ik voorlopig het secretariaat wel op me wilde nemen. Dat ben ik daarna alle jaren blijven doen, al heeft een ander lid onlangs aangegeven mijn taak wel over te willen nemen.” Voor veel leden in het tweewekelijks samenzijn een uitje. “Ik verheug me er elke keer weer op”, knikt Visser. “En vergis je niet”, vult Heino aan, “er zijn leden die de rest van de week misschien niet zoveel contacten meer hebben, maar die hier huppelend naartoe gaan.” In tegenstelling tot Rotary en Lions is Probus geen serviceclub. Visser schudt zijn hoofd. “De enige doelstelling die we hebben is dat we elkaar op plezierige wijze bezighouden.” Heino: “En elke keer weer zijn er mooie verhalen. Aan de programmacommissie de taak voor een mooi aanbod aan onderwerpen en excursies te zorgen. En bij de viering van ons lustrum zijn de partners er ook bij.”