Afbeelding
Foto: Archief Cees Steijger

Boekpresentatie over omgekomen piloot ‘Lenny’ Werner die nooit werd gevonden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - In aanwezigheid van nabestaanden van de Amerikaanse piloot 1st Lt. Leonard R. Werner (1915-1944) wordt op zondag 5 mei (Bevrijdingsdag) in De Verbeelding het boek ‘Lenny’ gepresenteerd. Het boek van de Zeewolder publicist Cees Steijger gaat over het leven van deze Lenny Werner die op maandag 20 november 1944 met zijn P-51 Mustang neerstortte in het IJsselmeer.

Vliegtuigwrak geboren

Sinds de rampzalige novemberdag uit 1944 is Werner ‘missing in action’. De Mustang werd na het droogvallen van Zuidelijk Flevoland in 1970 geborgen aan de huidige Ossenkampweg/Helling. Van Werner ontbrak echter nog steeds ieder spoor. In het boek ‘Lenny’ beschrijft Steijger het leven en de diensttijd van Werner, vertelt hij wat het leven bij Amerikaanse luchtmacht inhield en reconstrueert hij van minuut tot minuut wat er zich op 20 november 1944 boven Harderwijk en het huidige Wolderwijd moet hebben afgespeeld.

Zingende Dames

Burgemeester Gerrit Jan Gorter opent op 5 mei om 11.45 uur de bijeenkomst in De Verbeelding. De Zingende Dames geven eveneens acte de présence bij de presentatie van ‘Lenny’ en zingen daarbij onder meer het ontroerende lied ‘Crossing the bar’, dat ook werd gezongen bij de herdenkingsdienst voor Werner in de Morrisania Presbytarian Church in The Bronx (New York) op 16 december 1945. Verder verzorgt Cees Steijger zelf nog een mini-seminar over ‘Zeewolde in oorlogstijd’. 

Fietsroute

Na de (besloten) boekpresentatie is er zondag 5 mei rond 13.15 uur bij het Vliegersmonument aan de Kastanjelaan een korte presentatie over de speciale fietsroute langs de verschillende crashlocaties door Puur Zeewolde. Het is daarna voor bezoekers mogelijk zich met het treintje van Puur Zeewolde of per eigen fiets te begeven naar de markeringspaal aan de Ossenkampweg, die verwijst naar de omgekomen maar nog steeds vermiste ‘Lenny’. Het programma wordt om 14.00 uur afgesloten met een hapje en een drankje bij Wijngoed Wilgenhorst.

Noot: wie de presentatie in De Verbeelding wil bijwonen, kan een mailtje sturen naar cees.steijger@aviationhistory.nl.. Er is beperkt ruimte, dus vol = vol.