Afbeelding
Bij de les logo

Langere kerstvakantie of sneltest

· leestijd 1 minuut Bij de les

Havo 4. Van de 29 leerlingen zijn er 11 absent. Allemaal in quarantaine. 

Een paar maanden geleden kreeg ik het spontaan benauwd als ik hoorde dat iemand die ik kende corona had. Dan deed ik mijn mondkapje wat strakker en waste mijn handen elke vijf minuten.

Tegenwoordig is het bij ons op school normaal dat er leerlingen absent zijn omdat ze zich laten testen, besmet zijn of in nauw contact zijn geweest. De verhalen over ‘hoe diep het wattenstokje bij jou je neus in ging’ zijn schering en inslag.

De meeste leerlingen zijn niet echt ziek en kunnen, zodra ze klachtenvrij zijn, na 72 uur weer naar school.

“Dan heb je echt vette pech”, zegt één van de jongens. 

“Hoezo, vette pech?”, vraag ik.

“Nou, als je in nauw contact bent geweest moet je 10 dagen thuisblijven; da’s veel chiller dan die 72 uur”. 

Ja, beamen zijn vrienden: “je kunt beter in nauw contact zijn, dan corona hebben; dan ben je het langst thuis.”

Eén van de jongens gaat er tegenin: “ik verveelde me te pletter toen ik thuis moest zijn. Eerst had mijn vader het. Dus wij 10 dagen thuis. En toen dat bijna om was kreeg mijn moeder corona. Weer 10 dagen thuis”. 

Ik luister een beetje naar al die corona-talk. Het houdt de gemoederen wel bezig. 

“Mevrouw, ik heb niks gemaakt. U snapt het wel; corona-stress.” Deze knul heeft van school echt nog nóóit stress gehad, laat staan van corona. Ik kijk deze corona-profiteur wat bevreemd aan. “Joh, ik geef fysiek les én doe mijn lessen online”, geef ik hem terug, “dan weet jij prima wat je huiswerk is.”

Maar nee. Zijn schrift is leeg, en ik heb geen puf om een intense discussie aan te gaan. Hij gaat vergenoegd zitten.

Ik moet denken aan de kop in de krant vanmorgen. Daar stond een stelling over het terugdringen van coronabesmettingen op scholen. Of wij dan zouden kiezen voor een langere kerstvakantie of voor een sneltest bij de deur. 

Opeens weet ik het. Ik ga voor die sneltest. En dan wil ik ze wel afnemen. Het liefst dan bij deze huiswerkontduiker en zijn maten. Ik weet nu al zéker dat ik bij hen dan nét iets dieper en langer moet peuren in dat neusgat!