Afbeelding
Bij de les nieuw

Buiten de lijntjes is er meer ruimte

· leestijd 1 minuut Bij de les

Al jong leren we hoe je een kleurplaat mooi inkleurt. Namelijk: binnen de lijntjes. Die krijgt de prijs voor ‘mooiste kleurplaat’.

Wat een kind zomaar durft, wordt naarmate het kind ouder is, vaak betiteld als ‘gek’ of “kan niet”.

Een vriendin stuurde me deze week een quote toe: “Buiten de lijntjes is er meer ruimte”, en zat vervolgens steeds in mijn hoofd.

Ik zag op het kerkplein een jongetje in een knalrood onderbroekje dansen in de fontein. Kletsnat. Vader zat geduldig genietend op het muurtje. Voorbijgangers genoten mee.

Ik bedacht : “Stel dat er een oudere dame aan komt, en in haar badpak mee zou gaan dansen?”. Deze buiten-de-lijntjes-actie zou haar zeker meer ruimte geven, en lol. Maar zouden omstanders haar voor gek verklaren?

Ik zag een leerling worstelen met haar toetsen. Een slimme meid die in klas 1, 2 en 3 met prachtige cijfers over was gegaan. Maar dit jaar ging het niet. Haar vader is ongeneeslijk ziek en zijzelf werd depressief door het thuisonderwijs. Wat liep ze achter met het maken van toetsen. Als docent help ik met plannen. Maar de berg is te hoog. Dan zegt mijn teamleider: “Kies nog twee toetsen uit tot aan de zomer, skip de rest, laat haar overgaan en breng rust. Volgend jaar nieuwe kansen.”

De ontspannenheid die over haar gezicht trok is onbeschrijfelijk. Buiten de lijntjes. Maar wat een ruimte.

Ik zag nog een leerling worstelen. Niet met cijfers maar met kauwgom. Een klasgenoot vond het lollig om dat in haar haar te plakken toen zij voor hem zat. Dit was wel erg buiten de lijntjes. Te veel ruimte is voor sommigen niet heel handig.

Toch print ik de quote uit en hang ‘m in de klas. Om creativiteit en wat lef aan te moedigen. In de hoop dat onze pubers durven te balanceren op de grens.

Ik geef ‘m een mooi plekje. Naast een andere leuke: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”.

Beste lezer; ik hoop dat deze quotes ook in jouw hoofd blijven hangen deze week. Of als je een andere weet; ik hou me aanbevolen. Er is nog plek in m’n klas.