Afbeelding
Foto: Eigen foto

Feestelijke vibes

· leestijd 1 minuut Bij de les

Ik woonde in mijn studententijd een jaartje anti-kraak. Dat klinkt heel wat. Maar eigenlijk had een bevriende makelaar van mijn vader gevraagd of ik een pand wilde bewonen. Gratis. Dan kon ā€˜t niet gekraakt worden. 

Dat pand bleek een oude blokfluit fabriek te zijn. Aan de oude Gracht in Utrecht. Een topplek. Ik haalde een bankstel van de stort en had zo mā€™n eigen terras aan de gracht. Onder dat pand lag een kelder. En die hĆ©le kelder lag vol afgekeurde blokfluiten. Duizenden. Met kleurfoutjes. Scheve gaatjes. Krom of met een krasje. Sommigen deden het nog prima. Vlak voor Koninginnedag kreeg ik een goed idee. Ik maakte goede setjes (een blokfluit bestaat uit 2 of 3 delen). En een groot bord ā€˜blokfluit te koop: 4 guldenā€™. 

Ik laadde op Koninginne-nacht zoveel mogelijk fluiten op mijn fiets en zette koers richting vrijmarkt. Ik hou zo van de sfeer van die dag! Op een mooi plekje stalde ik die avond mijn waar uit. Ik speel heel verdienstelijk blokfluit, dus speelde er een leuk deuntje bij. En, hoe wonderlijk, het liep als een trein. Die avond verkocht ik er ruim 150. Blijkbaar was de fluit in trek; of waren mijn kopers dronken. Wat was ik, studentje, happy met de mega opbrengst. 

Helaas was het eenmalig, want de makelaar liet een paar weken later, ik was niet thuis, de kelder leeghalen. Omdat het er zoā€™n troep was. 

Nog steeds hou ik van Koningsdag. Oranje kleren aan, vrijmarkt in ā€˜t dorp, fanfare en tompoezen. Toen twee jaar geleden Koningsdag niet door ging had ik net allemaal spullen verzameld voor op ā€˜t kleedje. Die hebben we zolang bij opa en oma op zolder geparkeerd. Maar dit jaar mocht ā€˜t eindelijk verkocht. Door mā€™n chemo was ik te ziek om mee te helpen; maar man- en dochterlief, vriendin en opa hebben het kleedje bemand. Ze stuurden fotoā€™s en lieten me meegenieten van de gezelligheid. Uit mā€™n raam zag ik de vlag wapperen, zoonlief appte blije fotoā€™s vanaf een festival, en in onze leuke straat was het Koningsdag-straatfeest. Het voelde, zelfs in mijn bed, heerlijk: de na-corona-feest-vibes zijn weer terug.

Tienerband Mixed Up
Tienerband Mixed Up brengt feest op Koningsdag Ingezonden Instagram 17 apr, 11:41
Havenkwartier - Polderwijk Zeewolde
Woonmanifestatie: Ontdek je droomwoning in Zeewolde! Algemeen 16 apr, 16:00
Afbeelding
Zeewolde 40 jaar (deel 16): Het eenzame eerste graf op de begraafplaats Algemeen Instagram 16 apr, 15:30