Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Vliegschaamte bij Max Verstappen?

· leestijd 1 minuut Bij de les

Jaren geleden vloog ik in mijn eentje naar Sri Lanka. Met een prima buitenlandse maatschappij. In het vliegtuig zat een enorme groep Nederlandse, mannelijke studenten. En die hadden veel te veel op. Ze lalden heel wat af en maakten de stewardessen belachelijk. Tot één van de jongens een koffertje, uit zo’n bagagerek, op z’n hoofd kreeg en hij met een gapend gat in z’n hoofd, de net in de zeik genomen stewardess, hard nodig had. 

Dit voorval associeerde ik met vlieg-schaamte. Omdat ik me rot schaamde voor die jongens t.o.v. mega-vriendelijke stewardessen. 

Inmiddels bestaat het woord echt. In de Van Dale lees ik wat ‘vliegschaamte’ is: “de schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.”

Best goed om na te denken over ons consumptiegedrag toch?

Grappig dat ik om me heen dan vooral opgeheven vingers zie. En die wijzen altijd naar een ander. 

“Nee”, hoor ik dan, “ik heb al vier jaar niet gevlogen. Ik verdien die vakantie echt. Maar neem nou de ministers.” En dan komt er een heel verhaal over een man die naar Brussel vloog. Wel apart trouwens, dat ik wel wat over ministers hoor, maar niks over Max Verstappen die met zijn tachtig man tellende crew naar Japan reisde, en binnenkort met ‘t hele stel weer naar de US, Mexico, Sao Paulo en Abu Dhabi gaat. Mopperen op een minister is wat stoerder dan op Max Verstappen denk ik. 

“We gaan toch op vakantie met ‘t vliegtuig dit jaar hè mam?” Haar zorg reikt nog niet veel verder dan ‘t missen van een vliegtuig, covidbewijzen, een werkend tv schermpje, snacks aan boord of een koffer die kwijt raakt. 

Terwijl die vliegschaamte juist voor haar toekomst in ‘t leven is geroepen. Dus ik leg heel opvoedkundig het woord uit.

“Nou”, vult haar bijdehante vriendin aan: “Als ik die superlange rijen op Schiphol zie, zijn er nog niet veel mensen met schaamte, dus dan kunnen jullie er ook nog best bij.”

Verlangend google ik diezelfde avond nog op “zonovergoten vakantie”.

Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00