Examenconcert Groevenbeek
Examenconcert Groevenbeek Wilma Ritsema-Hollander

Muziekexamens ‘Groevenbeek’ in streaming video vanuit Zeewolde

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE — Scholen zitten ermee in hun maag: examens in de vorm van optredens, die normaal gesproken vanaf een podium in een grote aula voor veel publiek gehouden worden. Het kan niet, het mag niet. Maar hoe dan wel? Streaming video zou een oplossing kunnen zijn, maar dat vergt kennis, de nodige speciale apparatuur en mankracht. Titia Bron, docent muziek aan ‘CC Groevenbeek’ in Ermelo en welbekend in Zeewolde, stak haar voelhoorns uit en kwam uit bij de Evangelische Gemeente Zeewolde (EGZ), die inmiddels de nodige ervaring met streaming had opgedaan, én sinds kort kan beschikken over een heel geschikte locatie. De perfecte match!

Op Groevenbeek is muziek in de klassen 1, 2 en 3 van HAVO/VWO een verplicht vak. De leerlingen leren dan de basale zaken van muziek maken, zoals de principes van het notenschrift, instrumentkennis, maar vooral hoe leuk het is: zingen of spelen, solo of samen. Smaakt het naar meer, dan is in de bovenbouw het vak muziek een keuzevak, waarbij de nadruk komt te liggen bij samenspel. Naast zingen leren ze ook ‘bassen’ en met simpele akkoorden begeleiden op piano of keyboard. Zo vormen zich bandjes, richting een belangrijk examenonderdeel: een heus concert-optreden. Ze voeren dan naast een zelf gekozen ‘cover’ ook een eigen compositie uit: een popnummer of een sonate, al naar gelang pop of klassiek de voorkeur geniet.

“Heel gaaf!”, reageert docente Titia. “Natuurlijk, er zijn aanzienlijke niveauverschillen. Als je nog maar een jaar of twee met je gitaar bezig bent, dan is een eenvoudig stukje spelen al heel wat. Maar sommigen spelen al vanaf hun basisschooltijd, en ga je er dan richting Atheneum 5 fanatiek tegenaan, dan speel je voor je examen natuurlijk de sterren van de hemel. Maar die verschillen, daar gaat het niet om. Ze hebben zich vastgebeten in het zo goed mogelijk uitvoeren van een stuk muziek. Dat is vormend, daar leer je van, en je geniet ervan. Dát is het belangrijkste.”

Naarmate het spannende moment nadert nemen de zenuwen toe, vooral bij de minder geroutineerde kandidaten. “Tja”, weet Titia, “je hebt nou eenmaal de podiumbeesten die staan te trappelen, en de meer timide types die het eigenlijk doodeng vinden om voor publiek op te treden. Des te meer is het dan een overwinning op jezelf. Heel leerzaam!” De regisseur telt af, roept de één nog, maar gebaart de nul, en dan mag het examenconcert echt beginnen. De kandidaten stellen zichzelf kort voor, vertellen wat ze gaan spelen of zingen en met wie, en laten horen waarvoor ze zo hard gestudeerd hebben. Routineus wisselen de samenstellingen op het podium. Het loopt gesmeerd.

Titia Bron kijkt heel tevreden terug op drie examendagen waarop telkens gedurende ruim een uur de prestaties van de leerlingen ‘de lucht in gingen’. “Ja, we zijn erg blij met deze oplossing. Bijzonder dat ze juist nu examen kunnen doen in dit vak. Voor de leerlingen liep het heel gunstig af: geen onvoldoendes, zelfs geen zessen erbij. Iedereen blij!” Zo kwamen de Zeewolder contacten van ‘Mevrouw Bron’ dus uitstekend te pas, met dank aan de EGZ.