In het bijzijn van burgemeester Gerrit Jan Gorter werd maandag in de studio van de LOZ de taart aangesneden
In het bijzijn van burgemeester Gerrit Jan Gorter werd maandag in de studio van de LOZ de taart aangesneden Lokale Omroep Zeewolde

Lokale Omroep Zeewolde tien jaar actief

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZEEWOLDE – De Lokale Omroep Zeewolde, in de volksmond ook wel ‘de LOZ’ genoemd, vierde maandag 26 juli dat zij tien jaar actief is in de gemeente Zeewolde. “Daar mogen we hartstikke trots op zijn”, laat Jan van de Beek, voorzitter van de Lokale Omroep Zeewolde weten. 

De LOZ voorziet de inwoners van Zeewolde van een gevarieerd aanbod van lokaal nieuws en informatie op radio en TV. Hiervoor kan de omroep putten uit een enthousiast en creatief team van zo’n veertig vrijwilligers en twee verslaggevers die vanuit een samenwerkingsverband met Omroep Flevoland en de NOS de lokale omroep ondersteunen. Jan: “Het is een hechte groep die graag doet wat ze wil.”

De LOZ komt voort uit een afsplitsing van RTV Zeewolde. Tien jaar geleden besloot een groepje vrijwilligers van die omroep zelfstandig verder te gaan. In het begin werd er uitgezonden onder twee namen, t.w. Zeewolde FM en RTV Wolderwijd. Na het samenvoegen van de twee afsplitsingen werd gekozen voor de naam Lokale Omroep Zeewolde. Op de zendmachtiging moest de LOZ nog even wachten. Tot die tijd was de omroep actief op het internet. Pas eind 2016 werd de LOZ door het Commissariaat voor de Media aangewezen als lokale publieke media-instelling voor Zeewolde en kon er worden uitgezonden via de ether. Sinds een jaar is de LOZ ook te ontvangen op de kabel. “Een mooi moment”, aldus Jan van de Beek. “Want daarmee hebben we ons bereik flink kunnen vergoten, doordat wij letterlijk in elk huishouden in Zeewolde te zien en te horen kunnen zijn.”

Hoogepunten waren er veel in de afgelopen tien jaar. “Dan denk ik vooral aan de live uitzendingen”, aldus Jan van de Beek. “Zoals de urenlange uitzending op Koningsdag 2020. Zeker als je ziet hoe we dat gedaan hebben in coronatijd. We hadden nog nooit een televisie uitzending gemaakt. Om dan meteen een marathon uitzending te maken, dat hebben we met verve gedaan. Maar ook het eigen Sinterklaasjournaal dat wij afgelopen december maakte hoort bij de hoogtepunten.”

De LOZ was er ook bij toen Zeewoldenaar Erik Kamphorst, zelf ALS-patiënt, als deelnemer aan Tour du ALS de Mont Ventoux beklom in Frankrijk. “Wij mochten er bij zijn toen Erik, die inmiddels is overleden aan ALS, voor de laatste keer de berg op fietste. Dat was wel een heel memorabel moment.”

Het tienjarig jubileum zou feestelijk gevierd worden met een speciale live-uitzending op locatie, maar vanwege de coronamaatregelen is dat afgelast. De speciale uitzending wordt doorgeschoven, laat de LOZ weten. Alleen is het op dit moment nog niet duidelijk wanneer dit gaan plaatsvinden.