V.l.n.r.: Jelle Stellingwerf, Jinte Verhaar, Lenka de Hoogh en Marina van Arendonk
V.l.n.r.: Jelle Stellingwerf, Jinte Verhaar, Lenka de Hoogh en Marina van Arendonk Petra Bom

Cultuurmakelaar “heel blij met nieuwe cultuurcoaches!”

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE — Cultuurmakelaar Marina van Arendonk staat al tien jaar vanuit ‘Verbeelding&Co’ garant voor een jaarlijks cultuur-educatief programma voor het primair en voortgezet onderwijs in Zeewolde. Dankzij een gemeentelijke subsidie mocht ze eerder deze maand een drietal nieuwe cultuurcoaches voorstellen. “Dat voelt als een mijlpaal!”, aldus een opgetogen Van Arendonk.

“Met zo’n team liggen de nieuwe kansen voor cultuureducatie voor het oprapen”, gaat ze verder. “Lange tijd alleen opereren als het niet anders kan, dat heb ik met alle plezier en genoegen gedaan, maar nu ik een heus team met zoveel uiteenlopende expertise om me heen heb en fijn kan ‘sparren’, dat voelt als een warm bad.” Het bestuur van Stichting De Verbeelding, directe opdrachtgever van de cultuurcoaches, hoopte aanvankelijk een aantal verschillende disciplines in één persoon verenigd te vinden, maar koos uiteindelijk voor drie coaches aan wie gerelateerde, maar op detail toch zeer verschillende opdrachten werden toebedeeld. “Lenka de Hoogh, Jinte Verhaar en Jelle Stellingwerf brengen alle drie hun eigen expertise in”, schrijft Van Arendonk op haar Facebookpagina. 

Lenka de Hoogh, geboren en getogen in Zeewolde, woont momenteel in Utrecht, maar zoekt naar mogelijkheden om op termijn weer naar Zeewolde te komen. “Ik ‘heen en weer’, zogezegd, heb hier familie en vrienden wonen, en kan dus fijn combineren.” Lenka studeerde fotografie en culturele/maatschappelijk vorming, met daarbij een zogeheten ‘minor’ in kunst- en cultuureducatie. Ze werkt als zelfstandig fotograaf, maar zag dit “als een uitgelezen kans om meer in de cultuureducatie te kunnen doen.” Ze gaat ondersteunen bij de theatervoorstellingen, en pakt daarnaast ‘nieuwe media’ aan als werkterrein.   

Jinte Verhaar, eveneens geboren en getogen en ook nog eens woonachtig in Zeewolde, studeerde aan Hogeschool ArtEZ in Arnhem. Ze rondde haar studie af met een Bachelor Dans, met als specialisatie dansonderwijs aan jeugd en jongeren. Ze volgde tevens een training tot Interne Cultuur Coördinator (icc’er), een specialisatiecursus voor leerkrachten in het basisonderwijs. Ze kende het werk van Verbeelding&Co al van binnenuit, via diverse dansprojecten voor de basisscholen, “en om dit werk ook op deze manier te gaan ondersteunen, dat lijkt me geweldig!” Ze zal o.a. gaan fungeren als ‘front office’, met een contact-onderhoudende en voorlichtende rol richting de basisscholen.

Jelle Stellingwerf, niet geboren en getogen, maar wel sinds 1998 woonachtig in Zeewolde, is afkomstig uit het muziekvakonderwijs, waar hij o.a. als docent Muziek- en Cultuurgeschiedenis en muziektheoretische vakken vele conservatoriumstudenten opleidde. “Maar daarvoor”, vertelt hij, “gaf ik met heel veel plezier les aan streekmuziekscholen in achtereenvolgens de provincies Groningen en Gelderland, en daar zit de connectie met het basisonderwijs.” Voor dat basisonderwijs in Zeewolde gaat hij aan de slag met het ontwikkelen van een drietal leerlijnen onder de koepel ‘Erfgoed’, waarin o.m. de thema’s Water, LandArt en Architectuur een plaats zullen krijgen.

De opdrachten staan uit voor in principe een half jaar. Prolongatie hangt af van nieuwe beslissingen omtrent subsidiëring vanuit de gemeente. “Daar hopen we het beste van, voor alle kinderen van Zeewolde”, aldus de cultuurmakelaar. “Als je ziet hoe enthousiast ze erin mee gaan… Dan besef je dat cultuureducatie geen luxe is, maar noodzaak. Het hóórt bij opgroeien: leren kijken naar de wereld om je heen, met andere ogen. Dat moet blijven, en daar vechten we voor!”