Afbeelding
Eigen foto

Gids ‘Rondjes om de Randmeren’ met verrassende fiets- en wandeltochten tussen het oude en nieuwe land

· leestijd 2 minuten Cultuur

REGIO - Landschapsjournalist Fokko Bosker ging de uitdaging van directeur Rita Braam van gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren aan om een gids met wandel- en fietsroutes samen te stellen vanuit de havens en aanlegplaatsen van de Randmeren.


Fokko Bosker en Rita Braam (Eigen foto)

Op dinsdag 7 juli overhandigde Fokko Bosker in het Bottermuseum van Harderwijk in het bijzijn van een brede groep ambassadeurs en mede-initiatiefnemers aan Rita Braam en schrijfster Eva Vriend het 1e exemplaar van ‘Rondjes langs de Randmeren’. Een gids met verrassende fiets- en wandeltochten tussen het oude en nieuwe land.

Nederland is geen land van spektakel. Er zijn geen hoge bergen, er is geen woeste natuur. Maar door de eeuwenlange wisselwerking tussen land en water ontstond een landschap met nuances waar wij Nederlanders meestal overheen kijken. Vrijwel nergens ter wereld is de verscheidenheid aan bodemtypen en de daarbij horende flora en fauna zo groot.

Wie met ‘landloper’ Fokko Bosker meewandelt en -fietst gaat het landschap met andere ogen bekijken. Hij vertelt verhalen over het ontstaan van het landschap en de mensen die er wonen en verbindt deze verhalen aan gecombineerde fiets- en wandeltochten van gemiddeld 2 tot 3 uur. “Je verkent vanuit de havens het achterland van de Veluwe, de Gooi- en Vechtstreek, de Flevo- en Noordoostpolder. Elke route kent een oversteek van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe land’ en andersom.”

Vrienden van Fokko vroegen zich af ‘of daar in de polder wel iets te wandelen viel’. De schrijver vertelt daarover: “met de termen oud en nieuw land doe je de werkelijkheid tekort. De polder heeft een bodemgeschiedenis die ver terug gaat in de tijd en laat zien dat het land al voor de tijd van de Zuiderzee bewoond is geweest. Ook hier vind je verhalen waardoor je het landschap op een andere manier beleeft. Daarbij behoort het Horsterwold met de Stille Kern tot de grootste loofbossen op klei in Europa.”

Wat schrijfster en historicus Eva Vriend en Fokko Bosker bindt, is de liefde voor het goede verhaal. Met op de achtergrond toepasselijk gezaag en getimmer vanuit de achterliggende botterwerf vertelt Eva Vriend, schrijfster van onder meer ‘Eens ging de zee hier tekeer’, het verhaal van een aantal generaties van Diermen uit Bunschoten Spakenburg. Van vissers op de Zuiderzee tot bakkers op de markten van het IJsselmeergebied. Over de groei van gezamenlijke identiteit, die ze tijdens de Visserijdag van Bunschoten terugziet in klederdracht op een spijkerbroek.

Rita Braam bij de presentatie van de routegids: “Gastvrije Randmeren schrikt niet terug voor een uitdaging. Grote en kleine uitdagingen zijn allemaal belangrijk. Wandelen en fietsen in interactie met het water, dat hoort bij elkaar. We zijn blij dat Fokko de uitdaging voor het samenstellen van deze routegids is aangegaan. De volgende stap is dat deze mooie gids overal bij verkooppunten verkrijgbaar is.”

Fokko Bosker: “Ik heb het boek geschreven voor de mensen die aanleggen in de havens langs de Randmeren maar zeker ook voor de inwoners van deze regio. We vergeten vaak om onze eigen achtertuin te verkennen. Ik heb alle mogelijke landen bezocht, maar moet bekennen dat ik bij het schrijven van dit boek voor het eerst van mijn leven op Pampus ben geweest. Zo zal het velen van ons gaan. We kennen lang niet altijd de plekken dichtbij. Ik hoop met de gids ook bij te dragen aan het besef dat we zorgvuldig moeten omgaan met landschap en het moeten behouden en versterken.”

René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31