Afbeelding
Foto: Blue Seals

Jarige Blue Seals wil dorp blijven verrassen met ‘gave straatshows’

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – Het Muziek- en Showkorps Blue Seals bestaat 20 jaar. Twee prominente leden zijn Jelle Oorbeek en Bas Wouterse. Het duo blikt terug, maar kijkt ook vooruit naar wat er met Blue Seals naast wenselijk ook mogelijk is. 

Paplepel

Jelle Oorbeek en Bas Wouterse zijn beiden al jarenlang verbonden aan de Blue Seals. Jelle (22) kwam erbij op z’n zevende. “Ik was de eerste bij ons thuis”, vertelt hij trots. “Mijn vader Gerrit had ooit als militair trompet gespeeld, maar deed daar vervolgens niets meer mee. De trompet stond echter thuis bij ons nog altijd op de kast en dat triggerde mij. Het uniform vond ik eveneens heel vet. Zo kwam ik bij de Blue Seals. M’n broertje volgde al heel snel en daarna m’n zusje. Ten slotte werd zelfs m’n vader lid, hij speelt nu op de grote trom.” Bas (34) kreeg muziek helemaal met de paplepel ingegoten. “We kwamen uit Tiel en daar was mijn vader Piet al heel actief bij de muziekvereniging. Toen we in Zeewolde kwamen, heeft hij een paar anderen zover weten te krijgen samen met hem een marcherende band te starten. Daarnaast kwam m’n moeder er ter ondersteuning op de achtergrond bij en m’n zusje ook nog even.” Jelle had een tussenstop van zo’n anderhalf jaar. Toen hij terug was, ging het snel. “Binnen een half jaar zat ik in het bestuur. Daarna ben ik cursussen gaan geven voor de allerkleinsten, wat werd gevolgd door het jeugdorkest. Toen de dirigent stopte, heb ik tijdelijk het stokje overgenomen. In december 2020 kreeg ik m’n echte aanstelling. Ik voel zeker dat ik word geaccepteerd. Ik ben heel blij dat het bestuur op deze wijze laat zien jong talent een kans te willen geven.” Bas had altijd al interesse voor het slagwerk. Hij zat daarvoor bij z’n vader op les. “Toen is m’n talent voor trommelen wel aangewakkerd,” blikt hij terug. “Ook buiten Blue Seals heb ik daarom nog enige opleidingen gedaan en tevens was ik lid van andere bands. Ik ontwikkelde me dusdanig, dat ik werd gevraagd slagwerkinstructie te willen geven en dat doe ik nog steeds. En toen m’n vader tijdelijk geen voorzitter was, heb ik dat van hem overgenomen.”

Hoogtepunten

De Blue Seals begonnen twintig jaar geleden te repeteren in het inmiddels afgebroken ijsbaangebouwtje. Jarenlang was de in de volksmond geheten Oude Levant de residentie (voor de EGZ erin kwam), tegenwoordig wordt er elke donderdagavond en eens in de paar weken op zaterdag gerepeteerd in de hal van basisschool De Richtingwijzer. “Het seizoen begint zo’n beetje op Koningsdag”, vertelt Bas. “Elke volgende maand is er dan wel een optreden. De piek ligt in mei/juni met onder meer de Avondvierdaagse. Een hoogtepunt aan het eind van het jaar is de intocht van Sinterklaas.” Over hoogtepunten gesproken, Bas gaat daarvoor graag even terug in de geschiedenis. “De presentatie van ons uniform, dat is gebaseerd op de paradedress van de US Marines, was dat bijvoorbeeld. Verder het bezoek van koningin Beatrix aan Flevoland in 2005 en een jaar later dat aan Zeewolde op Koninginnedag. Het hagelde toen zo, we stonden met z’n allen in een kleine partytent.” Jelle weet er ook nog wel een paar. “We mochten ooit optreden toen het circus Herman Renz in Zeewolde was. En niet zolang geleden in Almere nog bij een zorginstelling met Henny Huisman en Claudia de Breij. Daarnaast namen we deel aan enige grotere taptoes.”

Onderscheidend

Bij een terugblik hoort ook een vooruitblik. Bas hoopt dat het huidige korps nog wat meer ‘body’ krijgt. “We hoeven geen megagroot korps te worden, maar een vaste bezetting van zo’n 25 muzikanten is toch wel een wens, met een uitgroei richting dertig. Het zou heel leuk zijn er liefhebbers voor trombone, zwaar koper, saxofoon en piccolo bij te hebben.” Voor Jelle is het de ambitie om met de Blue Seals ‘hét showkorps van Flevoland en omstreken’ te worden. “En dat we met onze muziek écht onderscheidend zijn. Oude marsen zijn niet meer van deze tijd. Dat kan moderner. We moeten ons focussen op gave straatshows.”

Afbeelding
Afbeelding
René de Jong, Anneleen Links en Ben Scharft zijn klaar voor de fandag op 8 mei.
Wolderwijd kijkt uit naar fandag: 'Zichtbaarheid belangrijk voor toekomstambities' Sport Instagram 6 mei, 12:00
Gerrit Jan Gorter
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde kondigt vertrek aan Gemeente Instagram 6 mei, 11:53
Afbeelding
Tessa Schoots niet in de prijzen tijdens EK Taekwon-Do Sport 6 mei, 10:31